YILMAZ: “DÜNYA PEYZAJ MİMARLIĞI KONGRESİ ANKARA’DA YAPILMALI”
YILMAZ: “DÜNYA PEYZAJ MİMARLIĞI KONGRESİ ANKARA’DA YAPILMALI”
YILMAZ: “ANKARA’DA 2 BİN, ANADOLU’DA 10 BİNİ AŞKIN BİTKİ ÇEŞİDİ BULUNUYOR. BUNLARIN KENTLERDE KULLANIMININ ORTAYA ÇIKARACAĞI OTANTİKLİK, MARKA DEĞERLERİNE KATKI SAĞLAYACAKTIR”
29 Nisan 2023- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, kentlerin sahip olduğu bitki türlerinin peyzaj mimarisinde kullanılarak kentin marka değerine katkı sağlanabileceğini belirterek, “Türkiye’miz zengin bitki çeşitliğine sahip bir ülke. Ankara’da 2 bini, Anadolu’da 10 bini aşkın bitki çeşidi bulunuyor. Bunların kentlerde kullanımının ortaya çıkartacağı otantiklik, marka değerlerine katkı sağlayacaktır” dedi.
ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası’nın Türkiye Barolar Birliği Konukevi’nde gerçekleşen “8. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Kongresi”nin açılışına katılarak bir konuşma yaptı. Türkiye’nin zengin bitki çeşitliliğine sahip bir ülke olduğunu, Anadolu’da 10 bini, Başkent Ankara’da ise 2 bini aşkın bitki çeşidinin bulunduğunu, 400’e yakın çeşidin Ankara’ya özgü yani endemik olduğu bilgisini veren Yılmaz, kente özgü değerlerin kent mimarisinde ve süslemesinde kullanılarak hem kente hem de ürünlere değer katılabileceğini anlattı. Ankara’nın endemik bitki çeşitliliğinden Gölbaşı Sevgi Çiçeğini ve Ankara Taşı olarak bilinen Andezit Taşı’nı örnek veren Yılmaz, “Andezit taşı yapı sektöründe yüz yıllardır kullanılan değerli bir taş. Ankara Ticaret Odası olarak coğrafi işaret tescilini biz aldık. Ankaramızın değeri kentsel tasarımda neden yaşatılmasın? Neden bu kentin markasını yaşatmayalım? Kentlerin sahip olduğu bitki türleri ve değerlerin peyzaj mimarisinde kullanılması o kentin marka değerine katkı sağlayacaktır” dedi.
-DÜNYA PEYZAJ MİMARLARI KONGRESİ-
Kentsel tasarımlarda çevre unsuruna dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, iklim değişikliği, çevre ve kalkınma konuları ile bunların birbirleriyle olan ilişkileri konusunda toplumda farkındalık oluşturarak, olası sorunların önüne geçilebileceğine dikkat çekti. Yılmaz, “Kalkınmayla ilgili her sorunda kentsel dönüşümden önce zihinsel dönüşümü sağlamamız gerekiyor. Kentlerle ilgili ürünlerle farkındalık geliştireceğiz, böylelikle hem kenti yaşanabilir hale getireceğiz hem de ticaretini geliştireceğiz. Bu konularla ilgili farkındalık gelişsin diye ve meslek örgütleriyle birlikte iş yapmak için Dünya Peyzaj Mimarları Kongresi Ankara’da yapılmalı” dedi.
-“PEYZAJ MİMARLIĞINDA KİLOMETRE TAŞI”-
Süs bitkileri ve peyzajın ekonomik değer yönünün önemli olduğunu ancak kentleri yaşanabilir hale getirmesi nedeniyle sosyal bir misyonu da bulunduğunu bildiren Yılmaz, Peyzaj Mimarlığı Kongresi’nin hem meslek hem de sektör adına farkındalık oluşturmak açısından değerli olduğunu söyledi. Yılmaz, “Kongrenin, peyzaj mimarlığı adına kilometre taşı olacağına inanıyorum” dedi.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Yasin Otuzoğlu, Tasarım ve Planlama Akreditasyon Derneği (TAPLAK) Başkanı Alper Çabuk, Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanları Konseyi (PEMKON) Başkanı Prof. Dr. Rüya Yılmaz’ın da açılış konuşmalarını yaptığı etkinlik oturumlarla devam etti.
27 Nisan’da başlayan ve üç gün süren kongrede 23 davetli konuşmacı, 43 bildiri sahibinin 14 oturumda söz alarak, sürdürülebilir kentler ile peyzaj mimarlığına dair güncel gelişmeler, yapılan yeni araştırmalar, deprem ve diğer afetlere karşı dirençli kent planlamalarının oluşturulması, iklim değişikliği ve küresel çevre krizlerinin yarattığı sorunları aldı.