Türkiye’nin ilk döner kubbeli uzay gözlemevi Beypazarı’nda faaliyete geçti

Yaşar TONBAK/ ANKARA-BHA

Beypazarı’nın doğal şartlarından faydalanmak ve ilçemizi uzay gözlemi alanında ön plana çıkarmak adına Tekke Dağı Tabiat Parkında bireysel imkanlarla kurulan Uzay Gözlemevi, bölgenin doğasına uygun ve yüksek mühendislikle tasarlandı. Uzay gözlemevi, döner kubbeli olmasıyla da Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Projeye her adımda destek veren Beypazarı Kaymakamı Sayın Vedat Yılmaz, uzay gözlemevi için gerekli karanlık koşulların sağlanması amacıyla aydınlatma çalışmalarını düzenletti.
Türkiye’de bir ilk olan bu projenin Beypazarı’nda hayata geçirilmesi için özveri gösterdiklerini belirten Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Nurettin Günel ile birlikte ziyarette projeyi hayata geçiren Astronom ve iş insanı Emre Özden’ e teşekkürlerini iletti.

Bilgisayar mühendisi olan Emre Özden (47), Astronomi alanında öğrenimini Ankara Üniversitesinde tamamlayarak 2003 yılında Astronom ünvanını almaya hak kazandı. Uzun süredir, milli uzay çalışmalarını takip eden ve ne yapılabilir sorusuna kafa yoran iş insanı Özden, uzay gözlemevi için Beypazarı’nın uygun şartlarından faydalanmak ve daha da önemlisi bu kıymetli projeyi başkentimize kazandırmak için harekete geçti.

Emre Özden, uzay gözlemevinden; gökyüzünün karanlık niteliğini ve meteorolojik olayları takip edebilmek için yüksek teknolojili sensörler ve kameralar bulunduğunu, çetin kış şartlarında dahi gözlem yapılmasını kolaylaştıracak konforda tasarlanan uzay gözlem evinin, yakın zamanda Beypazarı’ndaki okullardan başlayarak misafirlerini kabul etmeye başlayacaklarını aktardı:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu