TÜRKİYENİN ANTARTİKA SEFERİ BELGESELLEŞTİ.
Türk bilim insanlarının Beyaz Kıta’nın şifrelerini çözmek üzere çıktıkları 4’üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferini konu alan ‘Gezegenin Kara Kutusu: Antarktika’ belgeselinin ilk gösterimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) tarafından şubat ayında Antarktika’ya bilimsel seferlerin 4’üncüsü gerçekleştirildi. Ağırlıklı olarak kadınlardan oluşan 24 Türk araştırmacı, yaklaşık bir ay kaldıkları kıtada, 15 bilimsel proje üzerinde çalıştı. Bu yıl iklim değişikliği teması ile gerçekleştirilen ve kadın araştırmacıların de yer aldığı seferin belgeseli de bir kadın tarafından çekildi. Yönetmen Burcu Camcıoğlu’nun hazırladığı ve araştırmalar sırasında çekilen 135 saatlik ham görüntülerden oluşan ‘Gezegenin Kara Kutusu: Antarktika’ belgeselinin ilk gösterimi yapıldı.
CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ’NDE DÜZENLENDİ
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki ilk gösterime, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile eşi Esra Varank, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Dünya Dalış Rekortmeni ve bir önceki Antarktika seferinde yer alan Şahika Ercümen ile sefer ekibi katıldı.
BAŞAR: BELKİ DE BİRÇOK HASTALIĞIN ÇÖZÜMÜ ORADA
4’üncü seferin ekip lideri Prof. Dr. Ersan Başar da bilim insanlarının burada bulamadığı verileri Antarktika’da bulabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Antarktika’da çalışmak hiç kolay değil, oldukça zor bir ortam. Doğa şartları, çevresel şartlar, planlamalar sürekli değişiyor. Hem bilim insanı olmanızın yanında doğaya uyum sağlamanız ve o şartlarda çalışma performansınızın olması gerekiyor. Ülkemizdeki birçok üniversiteden gelen bilim insanları çalışmalarını başarıyla tamamladılar. Özellikle Covid-19 salgını kapsamında değerlendirirsek çok önemli bir nokta, gezegenimizin kara kutusu Antarktika. Bu kara kutuda birçok bilinmeyeni orada keşfediyoruz. Bundan dolayı bilimsel çalışmanın oldukça hızla, daha fazla bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Orada milyonlarca yıllık buzulların içerisinde yeni bakteriler, virüsler, birçok canlı var. Birçok hastalığın belki çözümü orada, bu yüzden de bizim açımızdan Antarktika çok önemli. Tabi en önemli noktalardan bir tanesi Antarktika’da şu anda dalgalanan bir Türk bayrağı var ve bilim insanlarının bulunduğu bilim kampımız da orada.”
BEYAZ KITADAN GETİRDİĞİ BAZALT ÖRNEĞİNİ HEDİYE ETTİ
Belgeselin ön gösteriminin ardından yönetmen Burcu Camcıoğlu, kullandığı ilk objektifi Emine Erdoğan’a hediye etti. Erdoğan, Antarktika kıtasını da fotoğraflayan bu objektifle galaya katılanların fotoğrafını çekti. Burcu Özsoy da Erdoğan’a Antarktika’dan bilimsel araştırmalar için alınarak, araştırmaları tamamlanmış volkanik kayaçlarından bir bazalt örneğini takdim etti. Gala toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Gezegenin Kara Kutusu Antarktika belgeseli, araştırmalar sırasında çekilen 135 saatlik ham görüntülerden oluşturuldu. 57 dakikalık belgesel 24 Eylül Perşembe günü TRT Belgesel, 27 Eylül Pazar günü de TRT 1 ekranlarında seyirci ile buluşacak.