Türk mobilya sektörünün katma değeri ve dünyadaki gücü tasarımla, tasarımcılarla artacaktır

Ankara – BHA

ATO Başkanı Gürsel Baran, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliği ve Orta Anadolu Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (OAIB) organizasyonuyla bu yıl 15’ncisi gerçekleştirilen “Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması Ödül Töreni” ne katıldı. Töreninin açılışında, ATO Başkanı Gürsel Baran ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ile TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu, Orta Anadolu Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı A.Tahsin Ata ile Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç birer konuşma yaptı.

“DÜNYA PAZARLARINDAKİ KONUMUMUMUZ GÜÇLENDİRİYORUZ”

ATO Başkanı Gürsel Baran açılışta yaptığı konuşmada, Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’nın Türk mobilya sektörünün gelişmesi, ilerlemesi ve geleceği açısından önemine değinerek, yarışmanın tasarım alanında farkındalık oluşturarak, genç tasarımcı adaylarını sektörle buluşturduğunu söyledi.

Mobilya sektörünün, en eski ve en çok gelişme kaydeden sektörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Baran, sektörün ithal ürünlere bağımlılığın en az, yerli kaynak kullanımının en fazla sektörler arasında yer aldığını söyledi. Baran, “Özellikle son 20 yılda, önemli atılım ve gelişme kaydeden Türk mobilya sektörü, her geçen yıl dünya pazarlarındaki konumunu güçlendiriyor, ihracatını artırıyor. Sektör aynı zamanda önemli bir istihdam alanı durumunda. Türk mobilya sektörü, net ihracatçı konumuyla ihracatımıza da, cari dengemize de katkı sağlıyor. 2023 yılında 4,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektörün, 6 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunuyor. Mobilya başta olmak üzere, üretim gerçekleştirdiğimiz tüm alanlarda, ar-ge ve teknoloji ile güçlendirilmiş tasarımlar yapabilen tasarımcıların, sektördeki varlığı çok kıymetli. Türk mobilya sektörünün dünyada rekabet gücünün artması, sektörü hedefine taşıyacak ivmenin sağlanması ancak tasarımla, tasarımcılarla mümkün olacaktır. Mobilya sektörünün yükselişi, dünyadaki teknoloji ve trendleri takip eden, çevreye duyarlı tasarımların temelleri üzerinde inşaa edilecektir” dedi.

Ankara Ticaret Odası olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Baran, mobilya sektörünün potansiyelini harekete geçirmek üzere, “Mobilya Sektöründeki Mikro KOBİ’lerin Uluslararasılaşma Yeteneklerinin Geliştirilmesi” projesini hayata geçirdiklerini kaydetti. Baran,  “Odamızın Avrupa Birliği desteğiyle, Gazi Üniversitesi koordinatörlüğünde hayata geçirdiği bu projeyle mobilya sektöründe faaliyet gösteren, daha önce ihracat yapmamış mikro-KOBİ, KOBİ ve girişimci ATO üyelerini ihracat yapabilir hale getirerek, yurt dışı pazarlara açılmalarını hedefliyoruz. Mobilya sektörü üretimde de, ihracatta da çok önemli gelişmeler kaydediyor. Bu gelişimin, sadece büyük ve marka işletmelerle sınırlı kalmaması, Ankara Siteler’deki en küçük işletmelerin bile ihracat yapabilir hale gelmesi gerekiyor” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, yarışmada dereceye giren tasarım sahiplerine ödülleri verildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu