Türk-İskoç İş ve Ticaret Kongresi İskoçya Parlamentosu’nda düzenlendi

İsmail KARAKAŞ/ İSKOÇYA -BHA

Türkiye ile İskoçya arasındaki ticaret, kültür, turizm ve eğitim gibi farklı alanlarda iş birliğini artırmak amacıyla önemli isimlerin katılımıyla Edinburgh da düzenlenen kongrede, iki ülkenin stratejik çıkarlarının uyumlu olduğu ve iş birliği potansiyelinin yüksek olduğuna vurgu yapıldı.

Türkiye- İskoçya İş ve Ticaret Kongresinin amacı Türkiye ve İskoçya arasında ticaret, kültür, turizm, eğitim gibi farklı alanlarda iş birliğini artırmak ve geliştirmek.

İskoçya’da ilk defa düzenlenen ve her iki taraftan da bakanlık seviyesinde katılım alan kongreye İskoçya tarafından çok sayıda bakan milletvekili ve bürokrat katıldı.

Kongreye: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan yardımcısı Ahmet Aydın, İskoçya ticaret Bakanı Richard Lochhead, İskoçya Kültür Bakanı Foysol Choudhury, Edinburgh Belediye Başkanı Robert Aldridge, Belediye Başkan Yardımcısı Lezley Cameron, Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, Milas kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer, Londra Ticaret Baş Müşaviri Selim Devlet Paslı, Cumhurbaşkanlığı Yatırma Ajansı Temsilcisi Enes Güzel ,Türk Hava Yolları İskoçya ve Manchester Genel Müdürü Serhat Gök, Edinburgh Başkonsolos Yardımcısı Demet Kayaoğlu ve İskoçya’dan bir çok milletvekili katılım sağladı.

 

Türk-İskoç Ticaret Odası Başkanı Şahin Vahap Fırat  kongrede yaptığı konuşmada, 2023 yılında Türkiye ile İskoçya arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 756 milyon GBP’ye ulaştığını belirtti. Fırat, “Türkiye’nin İskoçya’ya ihracatı yaklaşık 436 milyon £, İskoçya’dan ithalatı ise 320 milyon £ olarak gerçekleşmiştir” dedi.

 

Ahmet Aydın:2023 yılında 19 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, konuşmasında şunları ifade etti: ”Türk ve İskoç halkı, tarihi ve kültürel bağları olan iki millettir. Bu bağlar, geçmişe dayalı dostluk ve geleceğe yönelik ortak bir vizyonu şekillendirir. Ortak değerlerimiz ve çıkarlarımız, iş birliğimizi derinleştirecektir.

Ekonomik iş birliğimizi derinleştirmek konusunda büyük potansiyele sahibiz. Bu potansiyel, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak yenilikçi çözümler üretmeyi içerir. Türkiye, Birleşik Krallık ve İskoçya ile ticari ilişkilerini daha da ileri taşımak için buradadır. 2023 yılında 19 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık, bu yılın sonunda 20 milyar doları aşmayı umuyoruz.

Birleşik Krallık ile ekonomik ortaklığımızın temel taşlarından biri de doğrudan yabancı yatırımlardır.

Birleşik Krallık, Türkiye’deki ilk on yatırımcı ülkeden biri konumundadır.

 

2023 sonu itibariyle Birleşik Krallık’tan Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım 7,2 milyar dolara ulaşırken, Türkiye’den Birleşik Krallık’a giden doğrudan yabancı yatırım 4,3 milyar dolar olmuştur.

Yatırımlarımız sadece rakamlardan ibaret değildir.  Her bir yatırım, kültürler arası bir köprü, bir başarı hikayesidir. 

Ayrıca, Türkiye’nin İngiliz ve İskoç turistler için en iyi turizm destinasyonları arasında yer almasından memnuniyet duyuyoruz. Sağlık turizmi için işbirliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Özellikle değinmek istediğim bir husus var…

Geçtiğimiz hafta BM Genel Kurul’unda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da değindiği üzere “Dünya 5’ten büyüktür ve “Daha Adil Bir Dünya Mümkün”dür.

Beş ülkenin dünya barışını ve insanlığın kaderini tek başına belirlemesi kabul edilemez hale gelmiştir. Bunun en somut örneğini bugünlerde Gazze’de görmekteyiz.Gazze’de yaşananlar, sadece bir bölgesel kriz değil, insanlığın vicdanında derin yaralar açan bir trajedidir.Orada hayatını kaybeden binlerce masum çocuk, sadece savaşın değil, aynı zamanda uluslararası toplumun adaletsizliğinin kurbanı olmuştur.Gazze’de yalnızca çocuklar değil, insanlık onuru ve uluslararası hukuk da ölüyor. Bu zulme sessiz kalmak, adaleti öldürmek ve suça ortak olmaktır.

Filistin halkının işgal karşısındaki mücadelesi, onurlu ve haklı bir direniştir; uluslararası toplumun bu haklı direnişi daha fazla görmezden gelmesi kabul edilemez.İsrail’in Filistin’de işlediği suçların cezasız kalması, insanlığın vicdanını derinden yaralamakta ve uluslararası sistemin güvenilirliğini sarsmaktadır.Bir savaş makinası olan İsrail’in durdurulması için özellikle İskoç hükümetinin ve halkının kararlığını ve Birleşik Krallığı’nın attığı müspet adımları can-ı gönülden destekliyoruz.Yaşanan bu zulmü durdurmamızın yegane yolu, dünya halkları tarafından güçlü ve birlik içinde bir mücadeleden geçiyor.  

Bu kongrede yapılan görüşmelerin ve alınan kararların, ülkelerimiz arasındaki ilişkileri daha da ileriye taşıyacak, yeni kapılar açacağına inanıyorum. Türkiye ve İskoçya, birlikte daha parlak bir geleceği inşa edecek güce ve iradeye sahiptir.Hepinize teşekkür ediyor, iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğinin artarak devam etmesini diliyorum.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu