STRES HORMONU AŞAĞIYA İNİYOR

Evcil hayvan besleyen kişinin kendisini iyi hissettiğine dikkat çeken Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Küçükersan, “Hayvan besleyen tansiyon hastalarında yapılan araştırmalarda yüzde 20-25’in üzerinde çok olumlu sonuçlar var, kullandığı ilaç sayısı azalıyor” dedi. 

Türkiye´de hayvanlarla insanlar arasındaki ilişkiye bağlı yapılan çalışmaların oldukça az yurt dışında ise çok daha fazla olduğunu belirten Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Küçükersan, yapılan araştırmalarda hayvan beslemenin insanlara birçok yönden iyi geldiğinin ortaya çıktığını söyledi. Evcil hayvan besleyen kişide stres hormonunun aşağıya indiğini ifade eden Prof. Dr. Küçükersan şu bilgileri verdi:

STRES HORMONU AŞAĞIYA İNİYOR

“Örneğin, evcil hayvan besleyen tansiyon hastalarında yapılan araştırmalarda yüzde 20-25´in üzerinde çok olumlu sonuçlar var. Kullandığı ilaç sayısı azalıyor, günde 3 ilaç kullanan bireyler var, ilaç kullanımını günde 1 ya da 2´ye düşürenler oluyor. Özellikle kan basıncını, plazma trigliserid değerlerinde de yapılan çalışmalarda olumlu sonuçların çıktığını görüyoruz. Örneğin baş ağrısı yaşayan kişilerde de aynı olumlu sonuçları görüyoruz. Evcil hayvan besleyen kişi kendini iyi hissediyor. Stresi tetikleyen hormonlar var. Evcil hayvan besleyen kişide stres hormonu aşağıya inmiş oluyor. Hastalığa neden olan hormonların da çalışmasını engellemiş oluyor hayvan beslemek.”

TANSİYON İLACININ BİRİNİ ARTIK ALMIYOR

Kendisinin de yüksek tansiyon hastası olduğunu ve köpek beslediğini söyleyen Küçükersan, “4-5 yıldır Murphy isimli Golden cinsi köpek besliyorum. Ondan önce 6 yıl bir kedi besledim. Toplamda 10 yıldır evimde bir hayvan besliyorum. Aynı zamanda yüksek tansiyon hastasıyım. Kullandığım tansiyon ilaçlarını azalttım. Sabah ve akşam ilaç kullanıyordum, akşam aldığım tansiyon ilacını kaldırdım” dedi.

Prof. Dr. Kemal Küçükersan, yapılan bir araştırmada ise kanser tedavisi gören çocuklar ve ebeveynlerde hastanın hissettiği ağrıyı daha az hissetme bulgusunun ortaya çıktığını söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu