SODİMER BAŞKANI PROF. DR. LEVENT ERASLAN BASIN AÇIKLAMASI
Whatsapp Psikolojik Algı Teknikleri Uyguluyor
Yaptığı son açıklamalarda yeni gizlilik anlaşmasının birçok kullanıcı tarafından yanlış anlaşıldığını belirten WhatsApp, kullanıcılarından yeni gizlilik sözleşmesini dikkatle gözden geçirmesini istemişti. WhatsApp; ilk etapta, yeni gizlilik sözleşmesinin koşulları kullanıcılar tarafından kabul edilmeyen ve diğer uygulamalara kitlesel göçlerin yaşanmasına neden olan sözleşmenin onaylanma tarihini 15 Mayıs 2021 tarihine ertelemişti. Son açıklamalarda tarihin değişmediğine dikkat çeken WhatsApp, son olarak sözleşmenin kabul edilmemesi durumunda kullanıcıların hesaplarının pasif duruma getirileceğini açıklamıştı.
Yavaş ve istikrarlı adımlarla açıklamalarına devam eden uygulama daha sonra pasif hesap sahibi kullanıcıların (120 gün boyunca hesabını internete bağlamayan ve sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcılar) karşı karşıya kalacakları yaptırımları açıkladı. WhatsApp’tan gelen açıklamaya göre sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcılar 15 Mayıs’tan sonraki 120 gün süreyle mesaj ve arama bildirimlerini görebilecek ancak bu bildirimlere herhangi bir şekilde karşılık veremeyecek. Bununla birlikte yine 120 gün süre sonunda kullanıcıların WhatsApp’taki sohbet geçmişlerinin, gruplarının ve yedeklemelerinin kalıcı olarak silineceğini açıklandı.
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan yapılan yeni açıklamaları değerlendirdi.
Prof. Dr. Levent Eraslan: “WhatsApp Kullanıcılarını Ceza ile Uyarıyor”
SODİMER Başkanı Levent Eraslan açıklamasında: “Çok uzun yıllardır birçok kullanıcı tarafından kullanılan ve kullanıcıların sohbet yedeklemeleri, fotoğraf, medya depolama amacıyla da kullandığı WhatsApp uygulamasının ortaya koymuş olduğu bu yaptırımlar ile sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcıları cezalandırır bir tavır benimsediği anlaşılmaktadır. Bu durum ise WhatsApp’ın psikolojik ve davranışsal yaklaşımlar sergileyerek kullanıcılarını sözleşmeyi kabul etmeye zorladığını ortaya koymaktadır.” ifadelerine yerdi. Eraslan açıklamalarının devamında ise “Kullanıcılarının verilerini kendisinin kullanmayacağını ifade etmeye çalışırken diğer yandan verilerini silmek ile cezalandıracağını açıklayan WhatsApp basit bir şekilde davranışsal yaklaşımda yer alan ödül/ceza/pekiştireç yöntemleri ile kullanıcıları gizlilik sözleşmesini onaylamaya davet etmektedir. Davranışsal yaklaşımda ceza yöntemi bireylerin hoşuna giden veya sevdikleri bir değişkenin ortadan kaldırılması ile açıklanabilir. Bu yöntem ile kullanıcıların uygulamada aktif kalmasını sağlamaya çalışan WhatsApp aksi durumda bir ceza uygulayacağını bildirmektedir.” dedi.