SEKTÖRÜN DAHA FAZLA DESTEĞE İHTİYACI VAR;

“Salgınla ilgili alınan ilk tedbirler kapsamında pek çok arkadaşımız işyerlerini kapatmak veya faaliyetlerini asgari seviyeye çekmek zorunda kaldı. Daha sonraki tedbir kararlarıyla birlikte de paket servis veya gel-al şeklinde hizmet verenler dışındaki bütün meslektaşlarımız işyerlerini kapattı.
 

 

Hükümetimizin korona virüse karşı insanların bir arada olmasını engellenmek amacıyla kamuda ve sosyal yaşamda hayata geçirdiği tedbir kararlarını sonuna kadar destekliyoruz. Ancak bu süreç içerisinde açıklanan ekonomik destek paketleri bizlerin, çalışanlarımızın, tedarikçilerimizin, mağduriyetlerinin giderilmesinde maalesef yeterli olmamıştır.
 

 

İşyerlerimizdeki günlük kazançlarımızla başlıca personel, kira ve malzeme ödemelerini yapıyoruz aynı zamanda kendi evlerimizi de geçindiriyoruz. Ticaret hayatında herkesin olduğu gibi kredi, kredi kartı, çek ve cari ödemelerimiz var. Gelirin tamamen durduğu bu günlerde tüm işletmelerin kredi desteğine ihtiyacı bulunmakta. Bankaların korona virüsün etkilerini azalmak için açıkladığı önlem paketleri de işletmelerin mağduriyetlerini gidermemektedir. Keza, kredi borçlarını ertelemek için tekrar piyasa faiz oranlarıyla borçlandırılıp öteleme yapılması bir destek değil aksine borcun üzerine eklenen yeni bir borç olarak karşımıza çıkıyor. Salgının kontrol altına alınıp işletmelerin açılacağı dönemde de hayatın birden normale dönemeyeceği, işlerin bir süre bırakıldığı noktaya gelemeyeceği kesindir. Bu yüzden ertelenen borçların da ileri tarihli yapılandırılması gerekmektedir.
KGF kefaleti ile kullandırılacak kredilerde Bankalar geçmişte olduğu gibi seçici davranmaktadır, bu dönemde bankaların firmaların 2019 mali verilerine bakmaksızın kredi verme koşullarını kolaylaştırması, salgından direkt olarak etkilenen en çok ihtiyacı olan firmalara bu kredilerin ulaştırılması gerekmektedir.
 

 

Kullandırılacak kredilerin doğrudan firma hesaplarına serbest olarak aktarılması yerine, bankaya önümüzdeki dönemler için firmanın sunacağı ödeme projeksiyonuna göre, doğrudan ödeme yapılacak kurum/kuruluş veya kişiye ödeme yapılması şekli de BDDK’nın kredilerin ihtiyacı olmayan firmalar tarafından kullanması ve döviz ve altında değerlendirmesi endişesini ortadan kaldıracaktır.
 

 

Destek paketi paketlerinde işletmelerin kira borçlarıyla ilgili bir düzenleme olmaması, bizler kadar o kirayla geçinip eğer ödeyemezsek zor duruma düşecek mal sahiplerimizi de sıkıntıya sokuyor. Hükümetimizin faaliyeti duran işletmeler ile mal sahipleri arasında kira ilişkilerinin hakkaniyet ilkesi göz önüne alınarak gideceği yönü belirlemesi ve düzenlemeler getirmesi gerekmektedir.
 

 

Personelimize bir takım maaş destekleri sağlanacak ancak çalışanlarımızın ev kiraları, bakmakla yükümlü oldukları aileleri düşünülünce o konuda da ödenecek tutar maalesef yetersiz olacak gibi duruyor. Hayat normale dönüp diğer her iş kolu gibi lokantacılık sektörü de yeniden canlana kadar yiyecek içecek sektörünün yaralarına merhem olacak ilave ekonomik destekler bekliyoruz. Aksi takdirde birçok işyerinin bu süreçte ayakta kalamayacak olmasından endişe duyuyoruz.
 

 

ATO 60.Komite Restoran Lokanta Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi

 

Komite başkanı: Gürbüz Bekiş
Komite başkan yardımcısı: Hakan Sancur
Üyeler
Bekir Yilmaz
Ahmet Cevdet Ergen
Ayse Nilay Celik
Emre Güner
M.Akın Dinçer
Onur Bayazıt
Yunus Demirci ”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu