Safranbolu’da Festival Coşkusu Başladı
23. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, 11.30’da Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda yapılan çelenk sunumu ile başladı. Ardından Safranbolu Belediyesi Sosyal Tesisinin açılışı yapıldı. Burada konuşan Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu’nun ve Safranbolu halkının böyle bir tesise çok ihtiyacı olduğunu belirterek; “Safranbolu Belediyesi bünyesinde, vatandaşlarımızın hava alabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, uygun fiyata yiyip içebilecekleri bir alan yoktu.
Türkiye’nin birçok yerindeki Belediyelerin kendilerine ait tesisi, misafirhanesi vardır. Ne yazık ki Safranbolu’nun bu yıla kadar kendine ait ne bir tesisi ne de bir misafirhanesi vardı. Özellikle bu kadar çok güzel tarihi binaları varken bir tane tarihi bina alınıp Safranbolu Belediyesine kazandırılmamış. Bu sosyal tesisten sonra bir misafirhanenin de kazandırılması gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.
Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin Üniversite, Belediye, STK ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir program olduğunu ifade eden Başkan Köse, “Kentimizin ve festivalimizin ulusal ve uluslararası platformda tanıtılması, ülkemizin var olan zenginliklerinin işlenmesi, belgesel film aracılığı ile belge, bilgi ve doküman arşivinin oluşturulmasına ve bölgede kültür turizminin gelişmesine sağlamış olduğu katkı göz ardı edilemez.” dedi.
Daha sonra festival basın açıklaması yapıldı. Devamında Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği’nin (SAFTİD) organizesinde; Karabük Üniversitesi Gastronomi bölümünün, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı’nın ve Cemil Meriç Kız Meslek Lisesinin katkılarıyla hazırlanan “Geçmişten Geleceğe Miras: Yerel Mutfak” konulu yemek sunumu ve anlatımı yapıldı.
Burada sofraya gelen yemekler; Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı’nın belirlediği isimlerin, Karabük Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencilerine orijinal tarifleri vermesiyle Cemil Meriç Kız Meslek Lisesindeki öğrencilerin mutfaktaki yardımlarıyla pişirildi. Amaçlarının mutfakta kalfa çırak ilişkisinin geliştirilmesi olduğunu aktaran SAFTİD Başkanı Şebnem Ergüder Urgancıoğlu, Ahilik kültürünü bu şekilde yaşatmayı hedeflediklerinin altını çizerek, şu ifadelere yer verdi:
“Kaybolmaya yüz tutan soyut kültürel mirasımız mutfağın, gelecek nesillere bir şekilde aktarılması için bu etkinliği plânladık. Menüde pirinç çorbası, bütün et, sini çöreği, uzun fasulye ve zerde yer aldı.”
Festival etkinlikleri, Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde devam etti. Akşam saatlerinde ise Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda gala filmi gösterimi ve Manuş Baba konseri seyirci ile buluşacak.