MAHALLENİN ÇÖPLERİ YENİDEN DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Dernek bünyesinde, mahalle sakinlerinin getirdiği atıklar, gönüllüler tarafından önce plastik, kâğıt, cam, pil, giyim, elektronik, atık yağ ve organik atıklar olarak ayrıştırılıyor, ardından kullanılabilir durumda olanlar çeşitli tamir ve tadilatlar yapılarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Organik atıklar mahalle bostanında komposta dönüştürülüyor. Diğer atıklar ise lisanslı tesislerde geri dönüşüme ya da bertarafa gitmesi için hazırlanıyor. Dernek Başkanı Fatih Fethi Aksoy, özetle şunları söyledi:
2020’DE 20 TON ATIK TOPLANDI
“Biz bu işe niye girdik? Belediyeler maalesef sağlıklı ve düzgün bir atık toplama sistemini geliştiremedikleri için biz o boşluğu doldurmaya çalıştık yıllar içerisinde. Bu bilinci komşularımıza yaymak için eğitimler yaptık, broşürler hazırladık, dağıttık. Kıyafet, eşya ve kitapları da topluyoruz. Kıyafetleri elden geçiriyoruz, kültür evimizde ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyoruz. 2020’de 20 ton civarında atık topladık. Bunların 8 bin 50 kilogramı kâğıt, bin 183 kilogramı plastik, 135 kilogramı pil, 800’er kilogramı da atık yağ ve elektronik atıktan, geri kalanı ise giyim ve ev eşyası gibi atıklardan oluşuyor.”
HİÇBİR ŞEYİ ÇÖPE ATMAYIN
Aksoy, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne ilişkin olarak da vatandaşlara şu mesajı verdi: “Geri dönüşümden çok tekrar kullanmayı özendirmeliyiz. Hiçbir şeyi çöpe atmayın. Atıklar çöpe gittiğinde onların çıkardığı metan gazı, sera gazı etkisi yaratıp bizi zehirliyor. Onun için insanlar, atıkları çöpe atarken bir kez daha ‘Bunu atmam gerekiyor mu? Tekrar kullanılabilir mi, yeniden değerlendirilebilir mi?’ diye düşünsünler.”
Aksoy, salgın sürecinde vatandaşın özellikle ikinci el kıyafet ve eşyalarını derneğe getirdiğini söyledi.