Kırgızistan’dan Ankara Ticaret Odası’nda ticaret ve yatırım çağrısı

ANKARA-BHA

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, tarihi, siyasi ve kültürel olarak derin bağları bulunan Türkiye ve Kırgızistan arasındaki dostluk temelli ilişkilerin, daha fazla ticaret ve ekonomik iş birliğine dönüştürülmesi gerektiğini kaydederek, Kırgızistan ile ticaretimizde hedeflenen 2 milyar dolar, orta vadede ise 5 milyar dolarlık rakama kısa sürede ulaşmak istiyoruz” dedi.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Kırgızistan Büyükelçisi Ruslan Kazakbaevi makamında konuk etti. Türkiyenin Kırgızistan’ı tanıyan ilk ülke olduğunu belirten Baran, iki ülke arasındaki ilişkilerin 2011 yılında stratejik ortaklık seviyesine yükseldiğini söyledi. Türkiye ve Kırgızistan’ın tarihi, siyasi ve kültürel olarak derin bağları bulunan iki ülke olduğunu kaydeden Baran, dostluk temelli ilişkilerin, daha fazla ticaret ve ekonomik iş birliğine dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Baran, Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ticaret hacmi, 2022 yılında 1 milyar doları aşarak, 2023 yılında 1,2 milyar doları bizim ihracatımız olmak üzere yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Kırgızistan ile ticaretimizde hedeflenen 2 milyar dolar, orta vadede ise 5 milyar dolarlık rakama kısa sürede ulaşmak istiyoruz” dedi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin, yatırımlarla güçleneceğini ifade eden Baran, Türkiyenin Kırgızistana en çok yatırım yapan ilk beş ülke arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

ATO ÜYELERİNE DAVET

Kırgızistan’ın ülkeye dış yatırım çekebilmek için yatırımcılara destek ve kolaylıklar sağladığını ifade eden Kırgızistan Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev ise ülkesinin kardeş ülke olarak gördüğü Türkiyeye ve Türk yatırımcılara özel önem verdiğini belirtti. Türkiyedeki ticaret ve sanayi odalarıyla yakın temas halinde olduklarını kaydeden Büyükelçi Kazakbaev, ATO üyelerini Kırgızistan ile ticari ve yatırım iş birliğine davet etti. Kırgızistandaki yatırım imkânları hakkında da bilgi veren Büyükelçi, ülkesinde yakın zamanda devlet desteğiyle deri işleme tesisinin faaliyete geçirileceğini ve bu tesise Türk yatırımcıların ilgisini beklediklerini söyledi. Türkiyenin dünya çapında teknolojileri takip eden bir ülke olduğunu ifade eden Kazakbaev, bu alanda Türkiyenin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini de belirtti. Kırgızistan’ın maden ve enerji alanındaki potansiyeline de dikkat çeken Kazakbaev, Kırgızistan’ın ucuz enerji ve iş gücü ile yatırımcılar açısından cazip bir ülke durumunda olduğunu ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu