İkinci Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Başladı
TÜBİTAK’ın kutup araştırmalarındaki çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. 2019 yılında ilki düzenlenen Ulusal Arktik Bilim Seferinin ikincisi 4 – 25 Temmuz 2022 tarihleri arasında Norveç’ten başlayarak Arktik Dairesi içerisinde yer alacak şekilde Arktik Okyanusu özelinde düzenleniyor.
Sefer koordinatörü ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy liderliğinde Norveç’e ulaşan ekip, ilk olarak Norveç Büyükelçisi Fazlı Çorman’ı ziyaret ettikten sonra Tromso şehrinde Norveç bayraklı 42 metre uzunluğundaki PolarXplorer isimli araştırma gemisine katıldı.
Bu hafta Norveç’ten Arktik Okyanusu’na doğru yol alan gemide 8 kişilik ekip yer alıyor. TASE II ekibi Arktik Okyanusu’nda yaklaşık bir ay boyunca atmosfer ölçümleri, deniz canlıları, deniz buzu gözlemleri, meteorolojik veri toplama ve deniz bilimleri kapsamında birçok araştırma gerçekleştirecek.
Yapılacak araştırmaların yanı sıra, Svalbard Takımadaları çevresinden de seyir yapacak sefer ekibi, Svalbard Antlaşması’na ülkemizin taraf olmasının önemini bir kez daha vurgulamış olacak. Söz konusu Antlaşma, taraf olan devletlere bilimsel araştırma yapma olanakları da sağlıyor.
Proje kapsamında gemide Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ersan Başar, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nden Kaptan Özgün Oktar, Kaptan Doğaç Baybars Işıler, Dr. Atilla Yılmaz, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr Mustafa Sözen, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatma Öztürk, Anadolu Ajansı’ndan Elif Özge Kızıl ve Şebnem Coşkun yer alıyor. Sefer koordinatörlüğünü Prof. Dr. Burcu Özsoy yürütürken, gerçekleştirilecek olan izleme projeleri kapsamında birçok kurum ve kuruluştan onlarca araştırmacı seferde yer alıyor.
Sefer kapsamında 14 proje gerçekleştirilecek. Yapılacak projeler Arktik Okyanusu’nda fazlasıyla hissedilen iklim değişikliğinin incelenmesinden, denizlerdeki farklı parametrelerin ölçülmesine kadar birçok bilimsel veri ve gözlemin gerçekleştirilmesine dayanıyor.
Antarktika Kıtası’nda birçok bilimsel araştırmalar gerçekleştiren Türkiye, Antarktika’ya toplamda 6 seferi başarı ile tamamladı ve Arktik’e gerçekleştirilen bu ikinci sefer ile Kuzey Kutbu’ndaki bilimsel yetisinin arttırılması amaçlar arasında yer alıyor. TÜBİTAK çatısı altında faaliyet gösteren Kutup Araştırmaları Enstitüsü, birçok bilim insanı ve araştırmacıya kutuplarda çalışma imkânı sunarak bilimsel kapasiteyi arttırmayı ve diğer dünya ülkeleri arasında görünür bir konuma erişmeyi hedefleyen çalışmalar yürütüyor.