IKBY’de iki yıldır ertelenen seçim gerçekleşiyor


Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY), iki yıl boyunca ertelenen parlamento seçimleri için sandıklar kuruldu. Yaklaşık 3 milyon seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlerde, 1191 aday yarışıyor. Oy kullanma işleminin saat 18.00’de sona ereceği bildirildi.

featured






ANKARA-BHA

Son olarak 30 Eylül 2018’de genel seçime giden IKBY’de, 2022’den bu yana ertelenen parlamento seçimleri bugün düzenleniyor. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenen seçimlerde 368’i kadın olmak üzere 1191 aday, 100 sandalyelik meclise girmek için mücadele ediyor.

Adaylar, Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere toplamda 5 kişilik kota ayrılan meclis için yarışacak. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, tüm seçim sonuçlarının Bağdat’taki merkeze gönderileceği ve genel seçimlerin tamamlanmasının ardından 24 saat içinde ilk sonuçların açıklanacağı belirtildi.

IKBY’de her 4 yılda bir yapılması gereken milletvekili seçimleri son olarak 30 Eylül 2018’de gerçekleştirilmişti. 111 sandalyeli meclis için yarışan partiler arasında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 45, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 21, Goran (Değişim) Hareketi 12, Yeni Nesil Hareketi 8, Kürdistan Adalet Toplumu Partisi (Komel) 7, ve İslaha Doğru Koalisyonu 5 milletvekili çıkararak mecliste yer almıştı.

Irak Federal Mahkemesi, 21 Şubat’ta aldığı kararda, IKBY’nin dört seçim bölgesine bölünmesi ve 111 sandalyeli IKBY Meclisinde Türkmenlere 5, Hristiyanlara 6 kişilik kotanın “anayasaya aykırı” olduğuna hükmederek meclisteki koltuk sayısının 100’e düşürüldüğünü açıklamıştı. Irak Yüksek Yargı Konseyi ise 21 Mayıs’ta, 100 sandalyeli IKBY Meclisi’nde Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere toplamda 5 kişilik kota ayrılması kararını vermişti.

IKBY’de iki yıldır ertelenen seçim gerçekleşiyor


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu