HER SİTE İLAN ALAMAYACAK

Güçlü Anadolu İnternet Gazeteciler Derneği Başkanı Levent Özkurt yasayı değerlendirirken, “internette yalan haber yapan ve yanıltıcı bilgi paylaşanlara hapis cezası getiriliyor. Buna sosyal medya hesapları üzerinden gerçeği yansıtmayan veya manipülatif paylaşım yapanlar da dâhil olacak” dedi.

 

 

WHATSAPP İŞİ BİTECEK
İnsanların haberleşme aracı olarak kullandığı sosyal medya ağı whatsapp’ın amacı dışında kullanılmasını değinen GAİGAD Başkanı Levent Özkurt, “Gazeteciliğin tanımı hala yapılmış değil. Gazeteci halkı doğru ve teyitli haber ile bilgiye ulaştıran kişidir. Ancak, teknolojiyi kullanan bazı art niyetli çevreler, whatsapp üzerinden paylaşım yaparak doğru olmayan haberler yaymayı kendine meslek edinmiş durumda. Çıkarlarına ulaşan aynı çevreler whatsapp paylaşımını anında silebiliyor. Bu gazeteciliğe uymadığı gibi hiçbir etik değere de uymamaktadır. Yeni yasayla birlikte whatsapp paylaşımı yaparak çıkar elde etmek isteyenlerin önü kesilecektir”

 

 

 

BİLENDE KONUŞTU BİLMEYENDE
Geçen yıldan bu yana sosyal medya yasasını GAİGAD olarak Gaziantep adına Ankara’da TİMBİR’in bağlantıları vasıtasıyla takip ettiklerini dile getiren Başkan Levent Özkurt: “Her zaman olduğu gibi bazı çevreler bir bardak suda fırtına koparmaya çalışıyor. Yüzlerce değerlendirme ve kurumun görüşü alınarak hazırlanan yasa hakkında bilen bilmeyen herkes konuşuyor. Dün Adalet Komisyonu yasanın bazı maddelerinde değişiklik ön görerek birçoğunun kabulünü gerçekleştirdi. Böylece yasa genel kurula gitme şekline büründü.

 

 

HER SİTE İLAN ALAMAZ
Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’nün belirli şartlara haiz gazetelere Türkiye genelinde verdiği ilan ve reklamlar vardır. Bu ilanları almaya hak kazanan yerel, bölgesel ve ulusal gazeteler belirli zamanlarda denetimden geçirilip ilan hakkı almaya mani durumları olup olmadığı kontrol edilir. Bu şartlar Basın İlan Kurumu kriterlerine göre yapılır ve maddi, manevi öyle kolay değildir. Yasaya yüzeysel bakan site işletmecileri kendilerini de ilan almaya hak kazanır olarak görmektedirler. Öyle bir kolaylık söz konusu olmadığı gibi yerel gazetelerin ilan hakları da Basın İlan Kurumu tarafından korumaktadır. Her sitesi olan, adı, adresi, çalışanı belli olmayan, haber sirkülasyonu yapmayan, günlük ve anlık etkileşimleri olmayan ve Basın İlan Kurumu’nun getireceği yeni şartları taşımayan hiçbir site resmi ilan almaya hak kazanamayacaktır.

 

 

NİTELİKLİ SİTELER ALACAK
TİMBİR Öncülüğünde aylardır takip ettiğimiz ve ön hazırlığında görüş belirttiğimiz sosyal medya yasasının internet habercileri için önemli bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Yerel gazeteler gibi internet sitelerinin de nitelikli, kamuya yararlı işler yapan, habercilik anlamında doğru ve objektif haber yapanlarının ayrımının yapılacağına inanıyorum. Home ofis tarzı sahada olmayan ve bir bilgisayar ile günlük iki haber ile internet haberciliği yaptığını savunanlar kesinlikle resim ilan ve reklamlardan pay almamalı. Geçtiğimiz Mayıs ayının sonlarına doğru TBMM’ye sunulan ve komisyondan geçen değişikliklerin en geç 45 gün içerisinde sonuçlandırılması gerekiyor. Yani artık son adıma gelindi” diyerek sözlerini tamamladı.

Baba Haber

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu