Hamburg Rüzgâr Enerjisi Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye rüzgârı!

Erdal ALTUNTAŞ / ALMANYA-BHA

Dünyanın lider rüzgâr enerjisi fuarı olarak bilinen Hamburg Rüzgâr Enerjisi Teknolojileri Fuarı “Wind Energy 2024”, 24 Eylül’de başladı ve 27 Eylül akşamına kadar devam edecek.

Fuara, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TUREB) çatısı altında kamu ve özel sektörden 100’ü aşkın firma katıldı. Rüzgar enerjisi profesyonelini ve uzmanını bir araya getirdiği geniş bir heyetle, WindEnergy Hamburg Fuarı, B1 bölümü üst kattaki TÜREB Türkiye Pavilyonu’nda yerini aldı.

Düzenlenen basın toplantısıyla fuarın açılışı yapıldıktan sonra, TÜREB Türkiye Pavilyonu’nun açılışını ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya, TEİAŞ Genel Müdürü Orhan Kaldırım, Hamburg Başkonsolosu Derya Kara, Hamburg Ticaret Ataşesi Yıldız Onur, YEKA Daire Başkanı Dr. Dilan Kavruk, TÜREB Başkanı İbrahim Erden ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu üyeleri tarafından yapıldı.

TÜREB heyeti fuardan bir gün önceki akşam ise Nordex Türkiye sponsorluğunda düzenlenen özel yemekte Hamburg Başkonsolosu Derya Kara ve ekibiyle bir araya geldi. TÜREB Heyeti, WindEnergy Hamburg Fuarı ve Konferansı’nda Türkiye rüzgar sektörünü temsil etmek adına ikili temaslar ve teknik ziyaretlerde bulunuyorlar. Etkinlik boyunca küresel rüzgar sektörünün öncü şirketlerinin en üst düzey temsilcileriyle birebir toplantılarda bir araya gelecek olan heyet, TÜREB Türkiye Pavilyonu’nda da ülkemizi temsil ediyor. Heyet katılımcıları, Hamburg bölgesindeki farklı rüzgar enerjisi tesislerine düzenlenecek teknik ziyaretlerle de bu alandaki son global gelişmeleri yerinde inceleme fırsatı bulacak.

Etkinliğin ilk gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, konferans kapsamında düzenlenen ‘Yatırımlar ve Küresel İş Birliği’ oturumunda konuşmacı olarak yer aldı. Panelin diğer konuşmacıları Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov, Suzion Group ve ayrıca GWEC Başkan Yardımcısı Girish Tanti ve Enterprise Singapore Başkanı Chuan Teck Lee oldu. Oturumda küresel yatırımlar için ihtiyaçlar, bu yıl kasım ayında Azerbaycan’da düzenlenecek olan COP İklim Zirvesi, iklim fonları ve yeşil tahviller odaklı finansman araçları, sınır ötesi yatırımların ve transfer teknolojilerinin nasıl iyileştirilebileceğini konu edinen uluslararası iş birlikleri ile uluslararası yatırımcıları çekebilecek yenilikçi finansman modelleri ve hukuki reformlar tartışıldı.

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Avrupa’nın tedarik zincirindeki en güçlü iş ortağı olarak konumlamak amacıyla çalıştıkları Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün hem uluslararası standartlarda üretim ve hizmet sunabilen güçlü yerli sanayisi hem de yetişmiş iş gücü ve coğrafi yakınlığı sebebiyle kıta Avrupası’na sunduğu avantajların önemli bir fark oluşturduğunun bir kez daha altını çizdi.

WindEnergy Hamburg 2024 fuarına yüzden fazla ülkeden 40 binden fazla kişinin Hamburg Fuar Merkezi’nde rüzgar endüstrisi için dünyanın önde gelen ticaret fuarına katılması bekleniyor. Bu arada, WindEnergy Hamburg bu yıl onuncu yıl dönümünü kutluyor ve ilk etkinlikten bu yana bir başarı öyküsüne dönüştü. Bin 600’den fazla katılımcı şirket, 75 bin metrekarelik sergi alanı ve beş konferans alanı ile bu yıl dünyanın en kapsamlı kara ve deniz ürünleri ve hizmetleri yelpazesinin sergilendiği fuar, seneye Husum’da ve 2026’da tekrar Hamburg’da yapılacak. Fuar her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu