Enflasyon 2026’da tek haneli olacak


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik görünümünü değerlendirerek, enflasyonun 2026 yılı sonuna kadar tek haneli rakamlara düşmesini beklediklerini açıkladı. Cari açıktaki daralma ve enerji üretimindeki artışa da dikkat çekti.

featured






ANKARA-BHA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brookings Enstitüsü’nde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ekonomik istikrarını sağlamak için önemli adımlar attıklarını belirtti. Enflasyonun 2026 yılı sonuna kadar tek haneli rakamlara düşmesini beklediklerini ifade eden Şimşek, “Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor” dedi.

Para politikasının etkilerinin ortaya çıkmaya başladığını vurgulayan Bakan Şimşek, “Negatif mali itki ve destekleyici gelir politikaları dezenflasyonu hızlandıracak” şeklinde konuştu. Ayrıca, firmaların fiyatlama davranışlarındaki iyileşmeye de dikkat çekti.

Cari açığın daralmasına ve enerji üretimindeki artışa değinen Şimşek, “Petrol ve doğal gaz üretimindeki artış, enerji dönüşümü ve aktif sanayi politikalarıyla cari dengedeki iyileşmeyi kalıcı hale getiriyoruz” dedi. Rezerv artışının dolarizasyondaki azalmadan kaynaklandığını belirtti.

Türkiye’nin büyüme performansının gelişmekte olan ekonomiler arasında öne çıktığını ifade eden Bakan Şimşek, kalifiye iş gücüne sahip olmanın yanı sıra güçlü bir üretim kültürüne de sahip olduklarını vurguladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan yakınlığının her iki taraf için de faydalı olacağını belirten Şimşek, “Türkiye, AB için bir yük değil, kazanım olacaktır” dedi.

Ayrıca, ticaretteki parçalanmalara karşı Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, bu güncellemenin ticaret hacmini artıracağını kaydetti. Son olarak, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’ne yönelik terör saldırısına da değinerek, PKK’nın bir terör örgütü olduğunu ve barış istemeyen bazı çevreler bulunduğunu vurguladı.

Şimşek: Enflasyon 2026’da tek haneli olacak


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu