EN GİRİŞİMCİ VE EN YENİLİKÇİ ÜNİVERSİTELER BELİRLENDİ

 

YENİLİKÇİLİK KÜLTÜRÜ

Bakan Varank, bu yıl “Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisini” tüm kamuoyuna duyurduklarını hatırlatarak; üniversitelerin, girişimcilik ruhunun ve yenilikçilik kültürünün gelişmesinde, en önemli basamak olduğuna vurgu yaptı.

 

GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ

Son yıllarda, üniversitelerimiz girişimcilik ve yenilikçilik konularında önemli ilerlemeler kaydetti. Özellikle TÜBİTAK’ın bu alanda verdiği önemli desteklerin de katkısıyla, akademide girişimcilik ekosistemi ciddi bir atılım ve hareketlilik içinde.” vurgusu yapan Varank, üniversiteler için girişimci ve yenilikçi olmanın seçenek değil, zorunluluk haline geldiğini kaydetti. Varank “Tam da bu noktada bugün sizlerle 2022 yılı sonuçlarını paylaşacağım Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi çalışmasının rolü yadsınamaz.” ifadelerini kullandı.

 

GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİLİK PERFORMANSI

“Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi çalışması bu ekosistemi tetikleyen ve ayrıca ekosisteme yön veren güzel bir çalışma örneğidir.” diyen Varank, “11 yıl önce başlatılan endeks çalışmaları, bugün başta üniversitelerimiz olmak üzere kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüşmüştür. Şunu vurgulamam lazım ki, endeks, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya bu hususta en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama değil. Endeks kapsamında dikkate alınan, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarıdır.” diye konuştu.

 

ENDEKS SIRALAMASI NASIL YAPILIYOR?

Üniversitelerin yenilikçilik ve girişimcilik faaliyetlerinin tetiklenmesi ve bu alandaki performanslarının ölçülmesi amacıyla, Türkiye’de ilk kez 2012 yılında TÜBİTAK tarafından Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi hazırlandı.  Bu yıl endeks ile üniversiteler, “bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği”, “fikri mülkiyet havuzu”, “iş birliği ve etkileşim” ile “ekonomik katkı ve ticarileşme” olmak üzere 4 boyut altında 23 göstergeye göre sıralandı. 

 

YOĞUN ÇALIŞMA

Bu sene endeks sıralamasına öğretim üyesi sayısı 50’nin üzerinde olan 192 üniversite dahil edildi.  Endeksin veri toplama sürecine 287 kurum katkı sağladı. 23 göstergeden oluşan endeks kapsamında yaklaşık 1 milyon hücrelik veri seti 9 aylık yoğun bir çalışma sonunda toplandı ve çeşitli kontrollere tabi tutularak değerlendirmeye alındı.

 

11’İNCİ KEZ

TÜBİTAK öncülüğünde ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, YÖK, Savunma Sanayii Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOSGEB, TÜRKPATENT, TAGEM, TENMAK, TÜBA, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve üniversitelerin de katkılarıyla bu seneki sıralama belli oldu. Bu yıl 11’inci kez açıklanan endekse ilişkin kullanılan göstergeler, ağırlıklar ve yönteme ilişkin detaylı bilgilere TÜBİTAK’ın sayfasında paylaşacağı gösterge tanımları ve metodoloji dokümanlarından ulaşabiliyor.

 

ENDEKSTE YER ALAN İLK 10 ÜNİVERSİTE

2022 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde yer alan ilk 10 üniversite ve puanları şöyle:

Sıra    
Üniversite     
Toplam Puan

1
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ  
83,61

2
SABANCI ÜNİVERSİTESİ 
77,89

3
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 
74,15

4
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 
73,88

5
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ  
69,85

6
KOÇ ÜNİVERSİTESİ
67,74

7
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
65,93

8
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
64,85

9
ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ
63,18

10
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ 
62,02

2022 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ilk 50 üniversite sıralamasına ve etkileşimli grafiklere  www.tubitak.gov.tr/GYUE2022 adresinden ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu