En Çok Mesai Harcadığımız Konu İklim ve Çevre

Ankara Kent Konseyi Başkanı Yılmaz: En Çok Mesai Harcadığımız Konu İklim ve Çevre

ANKARA – BHA

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, kent konseyinin çalışmaları, projeleri ve hedeflerini anlattı. Ayrıca, Yılmaz iklim krizi başta olmak üzere olmak üzere Ankara’nın tarihi ve kültürel önemine değindi.

Çalışmalara başladıkları ilk günden itibaren kentlilik bilinci sağlamaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, “Biz Kent konseyi olarak çalışmalara başladığımız zaman tüm kesimlerle beraber kentteki toplumsal dönüşümle kentlilik bilincini tekrar sağlamayı amaçlamıştık. Bunun içinde kentin unutulan tarihi ve kültürel değerlerini yeniden gün yüzüne çıkarmayı hedefledik. Memur kenti, gri kent gibi sıfatları üzerine yapıştırılan bu şehir aslında Büyük İskender’in Gordion’da düğüm çözdüğü, Sezar’ın Valilik yaptığı, Ertuğrul Gazi’nin yurt seçtiği, Yıldırım Beyazıt’la Timur’un kozlarını paylaştığı, Ahilerin devlet kurduğu ve Mustafa Kemal’in 7 düveli dize getirip son Türk Devleti’nin başkenti ilan ettiği üç bin yıllık muazzam tarihe sahip bir şehir” dedi.

“4 Yıllık Süre Zarfında Dilek Olay 910 Etkinlik Gerçekleştirdik”

Dört yıllık süre zarfında birçok çalışma yürüttüklerinin atlını çizen Yılmaz, “Cumhuriyetin 100.yılını katılımcı bir süreçle kutlamak için büyük bir gayret göstermek için yeniden hücrelerimizi örgütleyerek gelecek yüzyıllara Cumhuriyeti taşımak için çalışmalara başladık.
30 çalışma grubu ve 5 meclisimiz ile; spordan kültür-sanata, çalıştaylardan akademik toplantılara, farkındalık çalışmalarından sektör toplantılarına 4 yıllık süre zarfında dilek olay 910 etkinlik gerçekleştirdik” diye konuştu.

Cumhuriyet’in 100. yılına özel çalışma yaptıklarını ifade eden Kent Konseyi Başkanı, “26 çalışma grubu ve 5 meclisimiz 2025’ün üzerinde toplantı gerçekleştirdiler. Ankara Kent Konseyi kentin her meselesini, bütün disiplinlerin aynı masa etrafında buluştuğu toplantılarda 7 bin saat konuşarak çözüm aradı, tavsiye kararları hazırladı ve “Cumhuriyetin 100. Yılında, 100 Tavsiye Kararı” Genel kurulumuzdan geçerek Büyükşehir Belediyesi Meclisine sunulmak üzere hazırlandı” ifadelerini kullandı.

Kent Konseyine “Yurttaş Katılımında En İyi Uygulama” Ödülü

Yılmaz, verilen emeklerin karşılıksız kalmadığını ve ödüle layık görüldüğünü belirterek “Tüm bu emek ve gönüllü çalışmalar uluslararası kuruluşlarında dikkatini çekti ve Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Dünya Konseyi 2021 yılında, Uluslararası Katılımcı Demokrasi Gözlemevi (IOPD) tarafından 15’incisi verilen “Yurttaş Katılımında En İyi Uygulama” ödülünü kazandı ve Ankara Kent Konseyinin uyguladığı katılımcı yönetim yaklaşımlarından dolayı Uluslararası Kolaylaştırıcılar Birliği’nin “Kolaylaştırıcılık Etki Ödülü” ne altın madalyayla layık görüldü” şeklinde konuştu.

Ankara, UNESCO Dünya Mirası Listesine İçin Gün Sayıyor

Hedeflerinden bahseden Yılmaz, “Polatlı ilçemizde bulunan Gordion Antik Kenti bildiğiniz üzere UNESCO Dünya Mirası Listesine girmek için gün sayıyor. Gordion’un düğümünün çözüldüğü yer sadece tarihi bir alan değil hikâyesiyle kuvvetli bir yer. İskender’in kılıç zoruyla kesip attığı düğümü, akılla çözmeyi tartışacağımız yeni bir yüzyılın mesajını dünyaya vereceğiz. 10 Temmuz’da Ankara Ticaret Odası’nda kamu ve sivil tarafın temsilcileri ile bir araya gelerek düzenlediğimiz zirvede ilk adımı attık umuyorum eylül ayında nihai kararla beraber UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alacağız” dedi.

Diğer kent konseyleri ile ortak çalışmaları olduğunu söyleyen Yılmaz, Kent Konseylerinin “Türkiye Kent Konseyleri Platformu” ve “Türkiye Kent Konseyleri Birliği” olmak üzere iki tane çatı örgütü var. Biz bu iki oluşumla da yakın ilişkiler içerisindeyiz deneyim paylaşımlarımızı yapıyoruz. Cumhuriyetin 100. Yılında 125 kent konseyinden oluşan Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanlığı’nı oy birliği ile Ankara Kent Konseyi’ne tevdi edildi. Türkiye’deki bu katılımcı kültür Ankara’dan dünyaya haykırmak istedi. Bu yıl bu büyük sorumlulukla çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“En Çok Mesai Harcadığımız Konu İklim ve Çevre”

Dünyayı etkisi altına alan iklim krizi sorununa da değinen Yılmaz, “Ankara Kent Konseyi olarak üzerinde en çok mesai harcadığımız konu iklim ve çevre diyebiliriz. “Çevre ve İklim Meclisi” ile beraber  “Kent ve Çevre Hukuku” çalışma grubumuzda ki bileşenlerimiz ile  Çevre ve iklim krizi farkındalığı ile alakalı pek çok etkinlik düzenledik. “Suya Saygı Buluşmaları”, “İklim Krizi Kaynaklı Afetler ve Orman Yangınları”, “ATA Tohumu” gibi etkinlikleri yabancı misyon temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirdik. Ardından 3 Kasım 2021 de Glasgow’da düzenlenen COP26 zirvesine Ankara’yı temsilen konuşmacı olarak katılım sağlamıştım. Daha sonrasında yaşanan süreçte Paris İklim Anlaşması ile beraber girdiğimiz süreçte Ankara olarak bu konuda da öncü olmak zorundayız dedik ve 30-31 Mart 2022 tarihinde Ankara’da dünyanın ilk “Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı” düzenledik. 2 gün içerisinde 150binden fazla katılımcının ziyaret ettiği 133 oturumda 322 konuşmacıyla 101 farklı etkinlik gerçekleştirmeyi başardık. Kamu iradesi ile sivil tarafın bir araya geldiği ve asıl Paris Anlaşması ile yükümlü hale gelen sanayici iş insanlarımızın buluştu ve “Yeşil Dönüşüme” yönelik hızlı ve somut adımları karşılıklı atma imkânını sağladık” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu