Doğru Tercih İçin Öncelikle Doğru Meslek Seçimi Yapılmalı

Uzmanlardan Uyarı: Doğru Tercih İçin Öncelikle Doğru Meslek Seçimi Yapılmalı

BHA

Tercih döneminde doğru tercih yapabilmek için öncelikle doğru meslek seçimi yapılması gerektiğini belirten Eğitim Koordinatörü Nuri Sulhan, “Doğru meslek seçimi yapabilmek için ise ilgilerinizi, yeteneklerinizi, değerlerinizi, istek ve beklentilerinizi göz önünde bulundurarak meslek veya meslekler belirlemeli, üniversite sınavının bir sıralama sınavı olduğunu unutmamalı tercihlerinizde bölüm sıralamalarını dikkate almalısınız” ifadelerini kullandı.

Sulhan adayların 2023-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatlice incelemesi gerektiğini belirtti.

Tercih tarihi süresince mümkünse üniversitelerin birebir araştırılması gerktiğini dikkat çeken Sulhan, “Tercih yaparken izlemeniz gereken çok önemli adımları size iletmek isterim. Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu mutlaka okunmalı ve bu kılavuza göre hiçbir ön şart gözetilmeksizin istek sırasına göre tercih edeceğiniz tüm program ve bölümler belirlenmelidir. Belirlenen program ve bölümlerin yanlarına tüm özellikleri (burs, ücret, özel koşullar vb.) ve tercih edilen bölüme bir önceki yılda giren adayların başarı sıraları yazılmalıdır. Tercihler kesinlikle başarı sırasına göre yapılmalıdır.” uyarılarında bulundu.

Üniversiteleri devlet üniversiteleri, vakıf üniversiteleri, KKTC’de bulunan üniversiteler, yabancı üniversiteler diye dörde ayırmanın mümkün olabileceğini, buna göre tercih listesi oluşturulabileceğini aktaran Sulhan şunları kaydetti:

“Bu ön belirlemelerden sonra kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceklerinizi, barınma sorunu oluşturabilecek, sadece puana göre yazılan fakülteleri, ileride daha büyük sorunla karşılaşmamak için listenize almayın. Fakülteyi kazandığınızda kayıt yaptırılsın veya yaptırılmasın başarı katsayınızın bir sonraki yıl yarı yarıya düşeceğini unutmayın. Farklı puan türlerinden tercih yapacak adaylar tercih listelerini, her alandan en çok istedikleri bölümlere göre oluşturmalı. Tercih listenizde yer verdiğiniz bölüm ve programların devlet, vakıf, KKTC veya yurt dışı da olsa maddi şartlarına dikkat edilmelidir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurt dışı üniversiteleriyle ortak yürütülen bölüm/programların ücretli olduğu göz önüne alınmalıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye’de, belirli dönemleri de yurt dışında okutulur. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında okunan yıllar için belirli bir ücret ödenmektedir. Tercih listenizde sıralama yaparken öncelik vereceğiniz kriterler arasında, üniversitenin sunduğu kampüs olanakları, ulaşım imkanları, yurt, barınma ve yemek durumuna, yabancı dil eğitiminden eğitim programına, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, ek ücret uygulamasından hazırlık sınıfı şartına göre pek çok ölçüt yer alabilir. Aile istiyor diye kesinlikle sevmediğiniz bölümü, alanı seçmeyin. Unutmayın, seçeceğiniz mesleği siz yapacaksınız aileniz değil. Sevmediğiniz istemediğiniz bir bölümü puanınız tutuyor diye listenize almayın. Arkadaşlarınızın tercihleri sizleri etkilemesin bu bireysel bir çalışmadır.”​​​​​​​

 

Tercih döneminde her adayın endişesinin, heyecanının ayrı olduğunu ve bu sürecin iyi yönetilmesi gerektiğini söyleyen Eğitim Koordinatörü Sulhan “Doğru meslek seçimi tüm hayatımızı etkilemektedir” diyerek doğru tercihin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili paylaşımda bulundu.

“Başarı sıranıza uygun üniversiteleri-bölümleri belirlemelisiniz” diyen Eğitim Koordinatörü Sulhan “Bu bölümleri belirlerken başarı sıranızı göz önüne alarak başarı sıranızın bir miktar üstünde ve bir miktar altında olan bölümleri listenize ekleyebilirsiniz, belirlemiş olduğunuz üniversite-bölümleri bir havuzda toplamalısınız, belirlemiş olduğunuz üniversiteleri bölümleri yerleşkelerinde ziyaret ederek tanımalısınız, belirlemiş olduğunuz üniversitenin size neler katacağını not almalısınız” şeklinde konuştu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu