DEVA Partili Karal: Tarım politikalarındaki büyük çöküşün son halkası – Birlik Haber Ajansı
ANKARA-BHA
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tunus’a ihraç edilen ve bitki hastalığı tespit edilen 2 bin 500 ton patatesin iade edilmesiyle ilgili, “Hükümetin yanlış, plansız, programsız üretim politikaları nedeniyle hem çiftçimiz hem uluslararası itibarımız zarar görmeye devam ediyor. Ne yazık ki hastalık nedeniyle iade edilen patatesler, tarım politikalarındaki büyük çöküşün son halkası oldu.” dedi.
DEVA Partili Hasan Karal, yaptığı açıklamada, Türkiye’den ihraç edilen birçok tarım ürününün, içerisinde insan sağlığına zararlı madde barındırması nedeniyle sınır kapılarında ilgili ülkeler tarafından geri gönderildiğini söyledi. Benzer bir durumun bu kez Tunus’la yaşandığını anımsatan Karal, Tunus’a ihraç edilen ve bitki hastalığı tespit edilen bakteri nedeniyle 2 bin 500 ton patatesin iade edildiğini söyledi.
“Bakanlık sağlıklı üretim ve ihracat konusunda bir türlü tedbir almayı beceremedi”
Bu patateslerin 400 tonunun Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerince Mersin’de imha edildiğini kaydeden Karal, “Gün geçmiyor ki tarımla ilgili bir skandal yaşanmasın. Avrupa Birliği üye ülkelerine gönderilen onlarca ürün sınırdan dönerken, şimdi de Tunus’a ihraç ettiğimiz patatesler hastalık nedeniyle geri gönderildi. Bu da tarım politikalarındaki büyük çöküşün son halkası oldu. Onca skandala rağmen Tarım Bakanlığı ise sağlıklı gıda üretimi ve ihracatı konusunda bir türlü tedbir almayı beceremedi.” diye konuştu.
“Hastalıklı tarım politikaları nedeniyle hem uluslararası itibarımız hem çiftçimiz zarar görüyor”
Milletvekili Karal, hastalık ve pestisit kalıntıları nedeniyle iade edilen tarım ürünlerinin hem uluslararası ticarette Türkiye’nin itibarına hem de çiftçiye zarar verdiğini vurguladı. Tarım Bakanlığına üretim aşamasında önlem almaya çağıran Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu hastalıklı patatesler neden üretim aşamasında veya ihraç edilene kadar tespit edilemedi? Buradan da anlaşılıyor ki ne yazık ki Bakanlık, çiftçimizi denetimsiz ve desteksiz bırakıyor. Tunus’un kendi vatandaşına, çiftçisine gösterdiği duyarlılığı ve hassasiyeti Tarım Bakanlığı bizim çiftçimize, üreticimize, vatandaşımıza göstermiyor. Hastalıklı tarım politikaları nedeniyle hem itibarımız hem çiftçimiz hem vatandaşımız zarar görüyor. Bu ülke hastalıklı politikalarla değil, sağlıklı bir vizyonla yönetilmelidir. Çiftçimize ve yerli üretime tam destek verilmediği takdirde benzer skandallar da tekrarlanacaktır. Patatesin bile hastalık nedeniyle iade edildiği ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluk almalı ve bir an önce bu soruna el atmalıdır.”