Çanakkale Kültür Yolu Festivali başlıyor

BİROL GÜNGÖRDÜ – ÇANAKKALE – BHA

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin dokuzuncu durağı Çanakkale olacak.31 Ağustos-8 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek Çanakkale Kültür Yolu Festivali ile 9 gün boyunca Çanakkale birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak.

Festival ile tarihi, kültürel ve doğal zenginliği ile Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Çanakkale’nin sahip olduğu değerler daha da görünür kılınacak.

Çanakkale, 31 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek.50’den fazla noktada gerçekleşecek 500 civarı etkinlikte, 1000’e yakın sanatçının halkla buluşacağı Çanakkale Kültür Yolu Festivali, 31 Ağustos Cumartesi günü Anadolu Hamidiye Tabyası Hangar’da gerçekleşecek olan Anmak-Anlatmak Çanakkale 1915 sergi etkinliği ile başlayacak.

ÇANAKKALE KONSERLERLE COŞACAK

Festival süresince şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Çanakkaleliler doyasıya eğlenecek. Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde kurulacak ana sahnede, Murat Boz, Derya Uluğ, Gazapizm, Can Bonomo, Ebru Yaşar, Emre Fel, Buray, Berkay, Gökhan Türkmen sevenleriyle bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’ndan Yüzyılın Şarkıları Konseri, Orhan Çakmak konseri, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve Devlet Halk Dansları Topluluğu’ndan Türkülerimiz ve Oyunlarımız Konseri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.

ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ ALANI

Festivalde şehrin farklı noktalarında birbirinden özel sergiler de halka buluşacak. “Çiçeklere Övgü: Hikea ya da Yeryüzü” sergisi Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde, “Porselene Giden Yolda Mavi Beyaz” Çanakkale Evi’nde, festival kapsamında, uluslararası platformlarda büyük başarı elde eden Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” veri heykeli Eski Kilise’de, Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan sergisi M. Osman Korfman Kütüphanesi’nde, “Aeneas’ın Göçü” sergisi ve kültürel varlıklarımızı korumayı teşvik eden “Kaçış Yok” sergisi Troya Müzesi’nde, “Ben BlegenTroya’yı Kazanmaktan Geliyorum” sergisi Troya Ören Yeri Blegen Evi’nde, “Kaz Dağları’nın Çiçekleri: İpekten Sanata” sergisi Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nde, “Coğrafya Geleneğin Kaderi: Çanakkale” sergisi Mahal Sanat Stüdyosu’nda, Taşa Toprağa Övgü” sergisi Mahal Sanat Galerisi’nde, Dardanel Cam Negatifler Sergisi Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi Fuaye’de“Anmak-Anlatmak Çanakkale 1915” sergisi ise Anadolu Hamidiye Tabyası Hangar’da ziyaretçilerle buluşacak.Türkiye’nin Güzellikleri Fotoğraf Sergisi de festival boyunca Çanakkale Kordon’da fotoğraf severlerin beğenisine sunulacak.

ÜNLÜ İSİMLERLE SÖYLEŞİLER

Festival süresince birbirinden önemli isimler düzenlenecek söyleşilerde dinleyicileriyle biraraya gelecek. Dr. Ümit Aktaş, Fenomen Ömer Başdoğan ile sunucu Mehmet Akif Ersoy, Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Prof. Mustafa Tunçalp, Prof. Canan Dizdar Terwiel vePepijn Van Den Nieuwendijk, Kültür ve Turizm Bakanlığı sessanatçısı Züleyha Ortak, Klinik Psikolog ve Yazar Beyhan Budak, Prof. Dr. Nurettin Arslan ve Prof. Dr. Rüstem Aslan, Yazar Yiğit Aksoy, Gazeteci Ercan Arslangerçekleşecek etkinliklerde kendi alanlarında önemli bilgileri katılımcılarla paylaşacak.

“III. Troas Sempozyumu”Troya Müzesi Safvet Paşa Konferans Salonu’nda, “Yaşayan Miras Söyleşisi ve Çalıştayı” ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Necip Fazıl Kısakürek Sahnesi’nde Çanakkalelilerle buluşacak. Ayrıca festivalde Geleceğe Miras Projesi Konuşmaları düzenlenecek.

Ünlü komedyen “Gökhan Ünver” de stand-up gösterisi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde olacak.

SANATLA DOLUÇANAKKALE: KONSER, OPERA, BALE VE TİYATRO

Klasik müzikten, türkülere, operadan, popüler müziğe ve dünya ezgilerine kadar geniş bir yelpaze ile Çanakkaleliler belirlenen festival alanlarında sahne performansları ile buluşacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alacak.

Devlet tiyatroları oyunları “Rumuz Goncagül”, “Profesyonel” ile “Öylesine Bir Dinleti”, “Sihirli Flüt (Tamino’nun Rüyası)W.A.Mozart” ve “Napoliten Konseri” operaları festival kapsamında izlenebilecek.

GELENEKSEL VE ÇAĞDAŞ SANAT BİR ARADA

Festival süresince Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Nedime Hanım Konağı, Çanakkale Evi, Handesanat Atölyesi, Troya Müzesi Çocuk Etkinlik Alanı gibi birbirinden farklı noktalarda; ‘’Kültür Koruyucuları Eğitim ve Etkinlik Atölyesi’’, “Çarpana Dokuma”, “İpekten Sanata”, “Ebru Atölyesi”, “Troya’da Mavi Beyaz”, “Seramik Atölyesi”, “Keçecilik Atölye Çalışması”, “Ahşap Baskı”, “Geri Dönüşen Camlar Cam Dekorlama” gibi geleneksel sanat atölyeleriyle farkındalık oluşturulacak.

TARİHE YOLCULUK: ANI DALIŞI

Festivalde ayrıca, Anadolu Hamidiye Tabyası Dalış Noktası’nda anı dalışları gerçekleştirilecek.

Troya Müzesi ve Troya Ören Yeri “FaceInthe Hole Board Hadrian” etkinliğine, Çanakkale Kordon ise “Fotomaraton” ve“Extreme-Bisiklet Şov” etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Kolin Otel’de “Troya Film Platform” etkinliği, Troya Müzesi Restorasyon Laboratuvarları’nda “Perdeler Açılıyor” etkinliği ve Çanakkale Seramik Müzesi’nde “Geleneksel Çanakkale Seramikleri Çalıştayı” düzenlenecek. Troya Müzesi’nde “Homeros’un izinde Troya” etkinliği de ziyaretçilerini ağırlayacak.

Troya Müzesi ayrıca, “Müzede Yoga”, “Kekeça Mitolojik Hikayeler: Troya Atı” etkinliklerine de ev sahipliği yaparken, Alexandria Troas Ören Yeri’nde “İskenderin Kenti: Alexandria Troas” etkinliği gerçekleşecek. Parion Kazı Alanı’na ise Parion Antik Kenti gezisi düzenlenecek.“Aristo’nun İzinden Assos” etkinliği Assos Ören Yeri’nde, “Çanakkale Kahramanlarının İzinde” etkinliği ise Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde gerçekleşecek.

Şehitlere Saygı Bisiklet Sürüşü etkinliği olan 13. Çanakkale Bisiklet Turu da festival kapsamında gerçekleşecek.

Festivalde ayrıca Yaşayan Miras Gezisi (Coğrafya Geleneğin Kaderi: Çanakkale” Sergisi, Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi ile Seramik Müzesi Ziyaretleri) düzenlenecek.

ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL

Anadolu Hamidiye Tabyası Çocuk Etkinlik Alanı’nda kurulacak olan birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” ile çocuklar gönüllülerince eğlenecek. Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.

FESTİVALDE 11 FARKLI LEZZET DURAĞI

Gastronomik zenginliği ve coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkan Çanakkale’de “Festival Lezzet Durağı” olarak 11 farklı nokta belirlendi. Çanakkale Kültür Yolu Festivali Lezzet Durakları’nda yerli ve yabancı ziyaretçiler asırlara dayanan lezzetleri hikâyesiyle, malzemesiyle deneyimleme ve keşfetme imkânına sahip olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu