Burdur Gölü Yakında Trafiğe Açılabilir! Yayalar İsyan Etti! Çölde Yürür Gibi Geçiyoruz

Burdur Gölü Yakında Trafiğe Açılabilir! Yayalar İsyan Etti! Çölde Yürür Gibi Geçiyoruz

BURDUR – BHA

Göller Yöresi’nde yer alan Burdur Gölü’nün suyu her geçen yıl kuraklık, buharlaşma ve çevresindeki sondajlar nedeniyle biraz daha fazla çekiliyor. Gölün kuruması nedeniyle adeta çöle dönen bazı bölgelerden araçla veya yaya olarak kent merkezine yaya geçişleri yapılabiliyor. Devlet Su İşleri’nin verilerine göre 1970’ten bu yana yüzey alanı yüzde 35 oranında küçülen gölde ziyaretçilerin teknelere binmesi için kurulan iskele ile suyun bağlantısı tamamen kesildi. Görenlerin içini burkan Burdur Gölü’nün bu hazin çekilme sorunu her geçen gün artıyor.

Araçlarla Kestirme Geçişler Yapılıyor

Kuş gözlem alanı olarak da tanınan ördekleriyle ünlü gölde bir zamanlar halk plajı dahi bulunuyor, Konyaaltı Plajı’ndaki kalabalık yaz görüntüleri yaşanıyordu. Gölde çekilmenin başlamasıyla soyunma kabinleri ve duşların olduğu plaj da suya uzak kaldı. Gölün tamamen kuruması halinde Burdur’un ikliminin bile değişeceğini ifade ediliyor.

Filmlerdeki Çöl Yürüyüşleri Gibi

Gölün çok fazla kuruyan kuzeydoğu kıyıları adeta çöle döndü. Örneğin Isparta’nın Keçiborlu İlçesinin Senir Köyünün de göle büyük bir sahili bulunuyor. Bu bölgede anayoldan Burdur’a geçiş uzun sürerken gölün kuruyan bölgelerinde araçların geçerek oluşturdukları kestirme yollardan kent merkezine kısa sürede geçiş yapılabiliyor.

Gölün karşısından, kent merkezine yürüyerek geçenler de dikkat çekiyor. Yayalar gölü yürüyerek geçerken adeta çölde yürüyormuş gibi hissettiklerini dile getiriyorlar. Bu arada aynen çöllerdeki gibi hayvan kemikleri de göze çarpıyor. Sahillerinde kuruma yaşanan mahalleler arasında 50 yıl içerisinde yaklaşık 100 kilometrekare küçülmesiyle gölün Bağlar, Çerçin, Askeriye, Gölbaşı, Senir, Kılıç da yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu