BAŞKENTİN MARKA İLÇESİ KIZILCAHAMAM
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Projesi kapsamında pilot ilçe olan Kızılcahamam’da sokak sağlıklaştırma, kentsel dönüşüm ve projeye ilişkin çalışmaları inceledi. Kızılcahamam’a gelen Bakan Kurum ilk olarak, Cengiz Topel Caddesi’ndeki sokak sağlıklaştırma çalışmalarını inceledi. Dükkanların boyanmamış olan dış cephelerinin boyanması talimatını verdi.
YÖRESEL MİMARİYE UYGUN
Ardından temeli atılan yeni pazar yerini ziyaret eden Kurum, Karşıyaka Mahallesi’nde TOKİ tarafından yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde inceledi. Kızılcahamam 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne giderek, yetkililerden bilgi alan Kurum, burada gazetecilere değerlendirmelerde bulundu:
Kızılcahamam için hedeflerimiz var. Kızılcahamam’ı marka yapacak projeleri adım adım kararlı bir şekilde yürütüyoruz.
Tabela kirliliğini, sokak aydınlatmalarından cephe kirliliğine kadar ortadan kaldıracak önemli bir sokak sağlıklaştırma projesini yürütüyoruz. Buradaki esnafımız iş yaparken yine bir düzen ve uyum çerçevesinde işlerini yapabilecek. Hem istihdamı hem buradaki ticareti artıracağımız önemli bir projeyi şehir merkezinde gerçekleştiriyoruz.
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Karşıyaka Mahallesi’nde yerinde, hızlı, gönüllü dönüşüm prensipleriyle yine önemli bir dönüşüm projesini yapacaklarını belirten Kurum, buradaki konutların yöresel mimariye uygun, ahşap, taş gibi doğal malzemeler kullanılarak inşa edileceğini bildirdi.
Yöresel ürünlerin pazarlandığı yeni bir pazar yeri yapıyoruz. Hem yerel esnaf hem de köylülerin gelip ürünlerini pazarlayabilecek.
Bugüne kadar 204 millet bahçesi süreci yürüttük. Kızılcahamam’da da bir millet bahçesi inşaatı sözü vermiştik. Yeşilimizi, doğal güzelliklerimizi artıracak millet bahçesi olacak. Buradan vatandaşlarımıza şimdiden ‘hayırlı olsun’ diyorum. İnşaatına bu ay itibarıyla başlayacağız ve en kısa zamanda da vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.
Kızılcahamam’ı bir sıfır atık ilçesi, pilot ilçe seçmiştik. Tüm Türkiye’ye, dünyaya örnek olacak, içinden çöp kamyonunun geçmediği, atıkların kaynağında ayrıştırıldığı, aynı Japonya’daki Kamikatsu kasabası gibi atıkların geri dönüştürüldüğü, organik atıkların kompost makinalarında gübre haline getirildiği bir sıfır atık kasabası ilanı yapmıştık.