Başkan Başdeğirmen’den trambüs projesiyle ilgili açıklama
ISPARTA-BHA
Başkan Başdeğirmen, projenin başka bir ilde faaliyette olduğunu 2 kere büyük bir yangın tehlikesi geçirdiğini bu nedenle iptal ettiklerini, ardından banliyö sistemini yapmak istediklerini ve daha sonra geçen 5 yılda ülkenin ardı ardına yangın, pandemi, deprem felaketlerinin yaşandığını bu nedenle projenin ileri bir tarihte tekrar masaya yatıracaklarını söyledi.
Belediye Meclisinin toplantısı izlemek için salona gelen CHP Isparta Gençlik Kolları üyesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi İsmail Dalfidan, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in 2019 yılındaki seçim vaadi olan trambüs projesinin yapılıp yapılmayacağı hakkında soru yöneltti.
Dalfidan; “Ben Eğirdirli bir öğrenciyim. Isparta’da yaşıyorum. Başkanım, benim Eğirdir’den Isparta’ya gelmem yaklaşık 35 dakika sürüyor. Eğirdir’de yaşan bir öğrencinin Isparta’ya gelip üniversiteye gitmesi 35 dakika sürüyor. Ama aynı şekilde Işıkkent Mahallesi’nde oturan bir öğrenci, otobüsle üniversiteye giderken yaklaşık 60-65 dakikasını kaybediyor. Eğirdirli bir öğrenci, Işıkkent’te oturan bir öğrenciden daha hızlı bir şekilde üniversiteye gidebiliyor. Sizin de bu konuyla alakalı 2019’da vadettiğiniz bir proje vardı. Biz bu projeyi merak ettiği bir konuydu. Onların merakını gidermek amacıyla size soruyorum; 2019’da vadettiğiniz bu trambüs projesinde çarşı merkezden üniversiteye doğru bir trambüs hattı kurmayı planlıyordunuz. Bu proje devam edecek mi? Yoksa tamamen rafa kaldırıldı mı?” dedi.
Başkan Başdeğirmen, yöneltilen soruya şu şekilde cevap verdi: “2019 yılında o trambüs otobüsler, ülkemizin büyük illerinden birinde kullanılan otobüstü. Elektrikli otobüslerdi. Biz bunları araştırdık, o elektrikli otobüslerden biz de alarak toplu taşımayı daha iyi hale getirebiliriz diye. Tam biz buna karar verdik, seçimden 1 ay sonra o trambüslerden bir tanesi şehir içerisinde yandı. Kısa süre sonra 2. si de yandı. Dediler ki; bu şu an için uygun değil. Bizi yanlış anladılar, raylı sistem olarak düşünenler var bunu. Raylı sistem sözü vermemiz mümkün değil çünkü 700 Binin altındaki şehirlerin raylı sistem yapması devlet tarafından izin verilmiyor. Bizim bu konuyla ilgili 2. alternatifimiz banliyö treniydi. Elektrikli, şu anki tren garından KYK yurtlarına kadar giden bir banliyö sistemi. Bu projeyi hazırladık, devlete verdik. Devletimiz bu konuyla ilgilendi. Bakanlık yetkilileri en az 4 kez geldiler. Buradaki jeoloji çalışmalarını, zemin ekiplerini yaptılar. Bu bizim gelir gelmez, 2019 yılında olan çalışmalar. Fakat o zaman burası için maliyeti 1 Buçuk milyar liraydı. Peki yapalım derken pandemi girdi. Pandemi 2 yıl sürdü. O 2 yıllık süre içerisinde ekonomide zorluklar yaşandı. Üretmeden tüketilen bir zaman yaşadık. O bittikten sonra onun sıkıntılarını giderebilmek için çalışırken; Elazığ, Malatya ve İzmir Depremleri geldi. Ülkemizi derinden üzen ve çok büyük ekonomik sıkıntıları olan. Onun arkasından Kastamonu’da sel felaketi oldu. Bunların ardından orman yangınlar meydana geldi. Bunlar bitti normal hayatımıza döneceğiz derken, bide bunun yanında benim 5 Bin konutluk TOKİ sözüm vardı. Bu sebeplerden dolayı o da kaldı. 1002 tanesini yapabildik. Ondan sonra artık dedik ki 2023 yılı bizim için altın yıl. 2023 yılına girdik Şubat’ın 6’sında dünyanın en büyük felaketini yaşadık. Bu öyle kolay kolay Almanya gibi İngiltere gibi kendini çok büyük gören ülkelerin aşabileceği bir problem değildi aslında o depremler. Bu depremler de yaşanınca bizim istediğimiz şeyler alternatifler. Tabi ki bunları izinli ve projeli almamız gerekiyor devletimizden. Önümüze çıkan sıkıntılar, bizim o anki sıkıntıları çözme gayreti içerisinde olmamızı gerektirdi. Depremin gelmesi anormal derece ekonomimizi sıkıntıya soktu. 657 Bin konut yıkılması, binlerce insanımızın hayatını kaybetmesi, binlerce insanımızın yaralanması, bunlar unutmayacağız şeyler. Bunların yanında devletimizin böyle bir sıkıntının çerisindeyken ‘bana elektrikli araç alıver, bana raylı sistemle banliyö yapıver’ dememiz mantıklı ve doğru değildi.”
Dalfidan ise Başkan Başdeğirmen’e teşekkürlerini ileterek, “Başkanımızın da söylediği gibi son 2-3 yılda büyük felaketler yaşadık. Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun. İnşallah önümüzdeki dönemlerde böyle büyük felaketler ve büyük sıkıntılar yaşamazsak bu dönem için en azından mega projeler değil de Işıkkent’teki, Davraz’daki bir öğrencinin üniversiteye daha erken gidebilme yolları peşindeyiz biz de başkanım. O yüzden ilgi ve alakanız için teşekkür ederim” dedi.