Basa, yasayı değerlendirdi
Uzun bir aradan sonra TBMM’de görüşülen ve birçok maddesi kabul edilen yasaya tam destek verdiklerini açıklayan TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa, Türkiye’nin değişik illerinde görüşmeler yaparak internet mecrasının yasal sorumlulukları ile ilgili bilgi verdi.
ÖZKURT’LA GÖRÜŞTÜ
Gaziantep bölgesinde ciddi anlamda gazetecilik yapan internet haber sitelerini bir araya getirdiklerini belirten GAİGAD Başkanı Levent Özkurt, “İnternet haber sitesi adı altında hiçbir faaliyeti olmayan, sadece bayram, taziye ve yılbaşı günlerinde ilan gazeteciliği yapan siteler ile gerçek haber sitelerinin ayrımını yaptık. Anlık, doğru ve objektif haber girebilen siteleri GAİGAD çatısı altında toplayarak TİMBİR’in üyesi olarak kuruluşta yer aldık. Amacımız, internet gazeteciliğinin de baskılı yayın gibi ciddi bir iş olduğunu anlatmak ve internet haber sitelerinin okunurluğunu sağlamak. Bu bağlamda, önümüzdeki günlerde etkinlikler yaparak internet haber sitesi yöneticilerini bir araya getirerek görüş alış-verişinde bulunacağız. Türkiye’nin 81 ilinden ciddi faaliyet gösteren internet haber siteleri ile görüşmeler sağlayarak kaliteli, hızlı, güvenilir ve objektif yayıncılık anlamında raporlar hazırlayarak sürece katkıda bulunmaya çalıştık. Yeni çıkan yasa ile birlikte özellikle kişilik haklarına duyarlı, doğru ve belgeli habercilik yapılması için üyelerimizle istişaremiz devam etmektedir. Gazeteciliğin, internet ortamında ve sosyal medya da art niyetli kullanılmaması için yapıldığını gördüğümüz yasa taslağının TBMM’den sonra yönetmelikler eklenerek daha güçlü bir yapıya kavuşturulacağına inanıyoruz” dedi.
BASA, İNANIYOR
TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa ise Gaziantep’te ciddi anlamda internet haber sitesi bulunduğunu belirterek, “Önemli olan haber sitelerinin sayısı değil içerik ve sürdürülebilir olmasıdır. Toplum, gazetecilerden mesleklerini yaparken sosyal medyadan, yazılı ve görsel basından etik kuralları içinde haber yapmalarını bekliyor. En hızlı ulaşım yolu olan internet haberciliğinde de mağduriyet yaratmadan doğru ve eksiksiz bilgi paylaşan sitelerin sayısının artmasını, yalan ve iftira haberciliğine yönelik yayın yapanların yaptırıma maruz kalmalarının kaçınılmaz olması gerekir. Bu anlamda bizde yeni yasada tam anlamı ile destek veriyoruz ve eklenecek yönetmelik maddeleri ile dezenformasyonla mücadelede önemli bir yol alınacağına inanıyoruz” diye konuştu.