ATO’NUN KORONAVİRÜSE KARŞI ALINACAK EKONOMİK ÖNLEM TALEPLERİ
ATO’NUN VİDEOKONFERANSLA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ YÖNETİM KURULU TOPLANTISI’NDA ÖNCELİKLİ GÜNDEM MADDESİNİ KORONAVİRÜSE KARŞI ALINACAK EKONOMİK ÖNLEM TALEPLERİ OLUŞTURDU.
– TOPLANTIDA, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN GENELGESİYLE FAALİYETLERİ GEÇİCİ SÜREYLE DURDURULAN VE YAKLAŞIK 66 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYAN, ATO ÜYESİ 8.269 İŞLETME İÇİN ALINABİLECEK EKONOMİK ÖNLEM TALEPLERİ GÖRÜŞÜLDÜ. KARARIN EKONOMİK SONUÇLARINDAN ETKİLENECEK KİŞİ SAYISININ İŞVEREN, ÇALIŞAN VE AİLELERİYLE BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLDİĞİNDE 265 BİNİ BULDUĞU TAHMİN EDİLİYOR.
-ATO BAŞKANI BARAN: “BUGÜNE KADAR SALGIN KARŞISINDA YÜRÜTTÜĞÜ BAŞARILI MÜCADELEDEN DOLAYI HÜKÜMETİMİZE TEŞEKKÜR EDİYOR. ALINACAK ÖNLEM VE TEDBİRLERİN TİCARET VE EKONOMİ ALANINDA DA GENİŞLETİLMESİNİ BEKLİYORUZ.”
17 MART 2020- Ankara Ticaret Odası (ATO), tüm dünyayı etkisi altına alan ve hızla yayılan koronavirüs tehlikesine karşı başlattığı tedbirler kapsamında bu haftaki Yönetim Kurulu Toplantısı’nı videokonferans aracılığıyla gerçekleştirdi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın makamında, Yönetim Kurulu Üyelerinin de ekran karşısında olduğu toplantıda tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını gündemi oluşturdu.
Toplantıda, İçişleri Bakanlığı’nın Genelgesiyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan ve yaklaşık 66 bin kişiye istihdam sağlayan ATO Üyesi 8.269 işletme için alınabilecek ekonomik önlem talepleri ele alındı. Toplantının bitiminde ATO Başkanı Baran, Yönetim Kurulu’nun koronavirüs önlemlerine ilişkin tespit ve önerilerini aktardı.
Baran, Başkent’te işyeri faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması kararının ekonomik sonuçlarından etkilenecek kişi sayının işveren, çalışan ve aileleriyle birlikte değerlendirildiğinde 265 bini bulduğunun tahmin edildiğini söyledi. Baran, 8 bin 269 işletme sahibi ile 66 bin çalışanın koronavirüs önlemlerinden asgari düzeyde etkilenmesi için alınması gereken önlemleri şöyle açıkladı:
Lokanta, kafe gibi ana faaliyet alanı yeme-içme olan 6.362 işletme; tiyatro, sinema, konser salonu, düğün salonu gibi ana faaliyet alanı organizasyon olan 1.028 işletme; spor, hamam, kaplıca, masaj salonu SPA alanında faaliyet gösteren 593 işletme ile oyun ve çocuk eğlence alanında faaliyet gösteren 286 işletme olmak üzere toplam 8.269 işletmenin faaliyeti geçici süreyle durduruldu.
Odamız tarafından yapılan çalışmaya göre bu işletmelerde yaklaşık 66.000 bin kişinin istihdam edildiği belirlendi.
İşverenler, çalışanlar ve aileleriyle birlikte dikkate alındığında işyeri faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasının ekonomik sonuçlarından etkilenecek kişi sayısının 265 bin olduğu öngörülüyor.
Hükümetimizin koronavirüs salgınının yayılmaması için aldığı önlemleri desteklemekle birlikte, bu sürecin sonunda hizmet sağlayan, üretim ve ticaret yapan ve istihdam oluşturan işletmelerin altından kalkamayacağı bir ekonomik tabloyla karşı karşıya kalmaması için bazı desteklere ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
-İSTİHDAM EDİLENLER İÇİN DESTEK TALEPLERİ-
-Bu çerçevede; faaliyeti durdurulan işletmelerde istihdam edilen çalışanların çoğu, aylık ücret yerine, günlük yevmiye veya haftalık ücret almaktadır. İşletmenin gelir sağlayamaması doğrudan çalışanın gelir sağlayamaması anlamına gelmektedir. Bu nedenle bu şekilde çalışan kişilerin ve bakmakla yükümlü olduğu ailelerinin mağdur olmaması için, İşsizlik Sigortası Fonundan destek sağlanması.
-İşyeri faaliyeti durdurulan işletme sahipleri ile bu işletmelerde istihdam edilen işçilerin kredi taksit ödemelerinin ertelenmesi.
-Geçici olarak faaliyeti durdurulan işletmelerde çalışan personelin su, elektrik, doğal gaz ve telefonlarının kesilmemesi ve ödeme tarihi gelmiş faturalarının ödemeleri ile kredi kartı borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi.
İşyerleri Kapanan İşverenlerin ise;
-KOBİ statüsünde olan ve geçimini günlük / haftalık işyeri gelirinden sağlayanlarına İşsizlik Sigortası Fonundan geçim desteği verilmesi,
-“Mücbir sebep” hali tanınarak;
Ø Kredi borçlarının, kamu /özel bankalar ayrımı yapılmadan, faizsiz olarak ertelenmesi,
Ø Çalışanlarına yönelik SGK primi ödemelerinin ertelenmesi,
Ø Devletin kiracısı konumundaki işverenlerin kira ödemelerine kolaylık getirilmesi,
Ø Vergi mükelleflerinin vergisel ödevlerini ifa yükümlülükleri, vergi beyannamesi verme yükümlülüğünün üç ay ertelenmesi,
Ø Süresi dolan veya yenilenmesi gereken idari ve ticari işlem ve belgelerin sürelerinin ertelenmesini talep ediyoruz.
-ATO’DAN KORONAVİRÜSE KARŞI ÜYELERİNE ÜCRETSİZ E-BELGE HİZMETİ-
Bu süreçte Ankara Ticaret Odası olarak, üyelerimizi desteklemek, hijyen kuralları içinde ticaretin devamını sağlamak amacıyla, E-ATO üzerinden verdiğimiz elektronik belgeleri, üyelerimizin Nisan ayı sonuna kadar ücretsiz alabilmesini sağlıyoruz.
Bu çerçevede üyelerimiz Odamız hizmet binasına gelmelerine gerek olmadan,
-Kayıt sureti,
-İhale durum belgesi ile
-bu belgelerin İngilizcelerini
E-ATO uygulaması üzerinden ücretsiz olarak temin edebilecekler.
-Ankara Ticaret Odası olarak, daha önce üç kez hayata geçirerek üyelerimize finansman imkânı sağladığımız KOBİ Destek Kredisi’nin yeniden yapılabilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’mize başvuruda bulunduk.
-Hükümetimizin gerek koronavirüs salgını için gerekse önlemler nedeniyle sekteye uğrayan ülke ekonomisi için gerekli önlemleri alacağına inanıyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan bu sürecin en kısa sürede atlatılmasını temenni ediyoruz.