ATO’DAN İHRACAT İÇİN İKİNCİ SEFERBERLİK

2020 yılı Ekim ayında başlattığı ilk “E-Ticaret ve E-İhracat” seferberliği eğitimleriyle yaklaşık bin üyesini elektronik ortamda ticaret ve ihracat yapabilir hale getiren Ankara Ticaret Odası (ATO), ikinci ihracat seferberliği projesine başladı. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yürüttükleri projelerle halen Ankara’da yaklaşık 7.300 olan ihracatçı firma sayısını en kısa sürede 10 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

 

 

ATO Başkanı Baran, Ankara Ticaret Odası olarak ATO İDEA şirketleri koordinatörlüğünde Global Enerji Derneği ile birlikte İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirilen “İhracat Seferberliği Projesi”nin açılış programına katıldı.

 

 

ATO Yönetim Kurulu Salonu’nda gerçekleşen programda konuşan Baran, ihracatın ülke içindeki ekonomik faaliyetlerin canlanması, üretim ve istihdamın artması açısından önemli olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni ekonomik modelin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ile büyümeyi hedef aldığını hatırlatan Baran, “Ankara Ticaret Odası olarak, Cumhurbaşkanımızın sürdürülebilir büyümeyi sağlayan, üreten, istihdam oluşturan, dış ticaret fazlası veren ülke vizyonuna, ihracatta ikinci kez seferberlik başlatarak tam destek veriyoruz.” dedi.

 

 

İLK SEFERBERLİK E-İHRACATTA

Ankara Ticaret Odası olarak ilk ihracat seferberliğini pandemi sürecinde 2020 yılı Ekim ayında “E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği” adıyla başlattıklarını anlatan Baran, bu proje kapsamında verdikleri eğitim ve desteklerle ATO’nun yaklaşık bin üyesini e-ticaret ve e-ihracat yapabilir hale getirdiklerini söyledi.

 

 

HEDEF 10 BİN İHRACATÇI FİRMA

Türkiye genelinde 96 bin firmanın dünyanın 200 ülkesine ihracat yaptığını kaydeden Baran, Ankara’da bu sayının yaklaşık 7.300 olduğunu bildirdi. Baran, “Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili olarak ihracatçı firma sayımızın 10 bin olmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

 

 

İhracatı geliştirmeye yönelik eğitim ve projelerin öneminden bahseden Baran, “Şehrimizde üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünlerin ihracatının yapılması, kentimiz ve ülkemiz açısından çok kıymetli. Özellikle katma değerli ihracat, cari açığın azalmasında avantaj sağlayabilecek bir alan. Türkiye, lojistik, işgücü ve hammadde açısından dünyadaki en avantajlı bölgelerden biri. 28 trilyon dolarlık küresel ticarette yaklaşık yüzde 2’lik paya sahibiz. Doğru eğitim ve yönlendirmeler ile bu oranı daha yukarı seviyeye çıkartabiliriz” dedi.

 

 

“TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK BİR KONU”

Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek de yaptığı konuşmada ihracatın Türkiye için son derece stratejik bir konu olduğunu belirterek, Türkiye’nin üretim maliyetleri ile yetişmiş işgücü açısından avantajlı olduğunu anlattı. Dilek, “Türkiye, çok iyi fiyatlarda üretim yapabilen, iyi mühendisliği ile birçok ülkeye hizmet veren bir ülke. Yakın gelecekte mevcut pazarlar bizlere yetmeyecek” dedi.

 

 

ATO’nun sektörel eğitimlere önem veren bir sivil toplum kuruluşu olduğunu kaydeden Dilek, “Avrupa’da birçok noktaya ihracat yapıyor durumdayız. Fakat bir sektörün global pazarda yer alması için önce kendi ülkesinde ayakta durabiliyor olması lazım. Bu yüzden sektörel eğitimler son derece önemli. İhracat eğitimleri tüm sektörlerde katılımcılara avantaj sağlayacaktır. Projede Global Enerji Derneği ile birlikte yer alan Ankara Ticaret Odası’na çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

 

İHRACATIN İNCELİKLERİ ÖĞRETİLİYOR

Dört ayrı tarihte dört ayrı gruba uygulanacak “İhracat Seferberliği” eğitimlerinde katılımcılara, “Ticari İstihbarat” “Uluslararası Ticarette Ticari Bilginin Önemi”, “Çağdaş İhracatın Stratejisi”, “Hedef Pazar Tespiti Uygulaması”, “Hedef Pazarların Belirlenmesi”, “Seçilen Pazarlarda Araştırma Tekniği” ve “İhracatın Araçları” başlıklarında eğitimler verilecek. Eğitimlerini tamamlayanların sertifika alacağı proje kapsamında ihracatın tüm incelikleri katılımcılara aktarılacak.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu