ATO BAŞKANI BARAN, RUSYA-UKRAYNA KRİZİNİ DEĞERLENDİRDİ
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşın Türkiye’nin enerji ve turizm başta olmak üzere birçok sektörünü olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, “İki ülke arasındaki sorunun diplomatik yolla barışçıl biçimde çözümü çok önemli. Daha pandeminin etkileri geçmeden ekonomimiz yeni bir sorunla baş başa kalmamalı” diye konuştu.
Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) 28. Dönem Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Mustafa Deryal başkanlığında, ATO Başkanı Gürsel Baran, Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite üyelerinin katılımıyla ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, Kredi Garanti Fonu (KGF) Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen de konuk olarak katıldı.
Toplantıda Yönetim Kurulu faaliyetlerini aktaran ve gündemi değerlendiren ATO Başkanı Baran, Rusya ve Ukrayna arasında başlayan ve savaşa dönüşen krizin iki ülkeyle de ekonomik ve ticari ilişkileri olan Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini belirterek, savaşın uzaması durumunda enerji, turizm başta olmak üzere birçok sektörün olumsuz etkileneceğini söyledi. Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna ile toplam 40 milyar dolarlık bir ticaret hacminin olduğunu hatırlatan Baran, doğalgazın yaklaşık yüzde 40’ının, petrolün de yüzde 25’inin Rusya’dan ithal edildiğini söyledi. Baran, “Petrol varil fiyatlarındaki her on dolarlık artış bize 4 milyar dolarlık bir maliyet oluşturuyor” dedi. İki ülkenin Türkiye’nin turizminde de önemli yeri olduğunu kaydeden Baran, “Gelen turist sayısı itibariyle Rusya birinci, Ukrayna üçüncü sırada. 2021 yılında ülkemize 4,7 milyon turist Rusya’dan, 2 milyon turist de Ukrayna’dan geldi” diye konuştu.
Her iki ülkeden Türkiye’nin tarım ürünü aldığını da bildiren Baran, “Buğday ithalatımızın yüzde 64,6’sını Rusya’dan, yüzde 13,4’ünü de Ukrayna’dan yapıyoruz. Bu iki ülke ayçiçek yağı ithalatımızda da önemli yere sahip. 2021 yılında ayçiçek yağı ithalatının da yüzde 65,5’i Rusya’dan yüzde 4,2’sini Ukrayna’dan gerçekleştirdik. Bunların yanı sıra arpa, soya ve mısır da bizim Rusya’dan ithal ettiğimiz ürünler arasında yer alıyor” dedi.
Konuşmasında Türk müteahhitlik sektörünün en çok proje üstlendiği ülkenin Rusya olduğuna değinen Baran, “Türkiye’nin en çok proje üstlendiği ülke Rusya. Türk müteahhitlik firmaları, bu ülkede 11,2 milyar dolarlık proje üstlenmiş durumda. Bu da, geçen yılın toplamı olan 29,3 milyar dolarlık proje havuzunun yüzde 38’ine denk geliyor. Ukrayna bu sıralamada dördüncü basamakta yer alıyor. Orada da müteahhitlerimiz toplam 1,6 milyar dolarlık proje almış durumdalar. Bu gelişmeler, ne yazık ki tahsilat riski de barındırıyor” diye konuştu.
İki ülke arasındaki sorunun diplomatik yolla barışçıl çözümünün önemli olduğunu vurgulayan Baran, “Barışçıl çözüm üretilememesi halinde enerji, turizm başta olmak üzere birçok sektörümüzün olumsuz etkileneceği ortada. İki ülke arasındaki sorunların en kısa zamanda diplomasi yoluyla çözümlenmesini hem bizim hem de tüm dünyanın istikrar ve huzuru için temenni ediyoruz” dedi.
“KGF DESTEKLERİ EKONOMİMİZE KATKI SAĞLAYACAK”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 60 milyarlık kredi kefalet paketini de değerlendiren ATO Başkanı Baran, “Kredi Garanti Fonu kefaletiyle kullandırılacak üç yeni destek paketinin ve ekonomimiz için atılan adımların üreten ve ihracat yapan işletmelere, ekonomimizin gelişmesine ve enflasyonla mücadeleye katkı sağlamasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
“TACİRİMİZİN FİNANSA ERİŞİMİNİ KOLAYLAŞTIRACAĞIZ”
Toplantıya konuk olarak katılan KGF Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen de KGF Kefaletli Yatırım İhracat ve İşletme Harcamaları Destek Paketi ile devam eden diğer paketler hakkında bilgi verdi. KGF’nin teminat yetersizliği çeken küçük işletmeleri desteklediğini ve iş dünyasının talepleri doğrultusunda yeni talepler üzerinde çalıştıklarını bildiren Özegen, “Zor bir süreçten geçiyoruz, bu süreci yeni açıklanan destekler ve benzeri programlarla tacirimizin finansa erişimini kolaylaştırarak atlatacağız, Türkiye’mizin ekonomisini büyütmeye devam edeceğiz” dedi.