ATO BAŞKANI BARAN, “DİRİLİŞ YOLU YÜRÜYÜŞÜ”NE KATILDI
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Milli Mücadele’nin kaderini değiştirerek, Türk Milleti’ne kurtuluşun ve kuruluşun kapılarını açan Sakarya Zaferi’nin 100’üncü yılı dolayısıyla düzenlenen “Diriliş Yolu Yürüyüşü: Bu Yolun Sonu İstiklal” etkinliğine katıldı. Baran, ellerinde meşalelerle yürüyüşe katılan binlerce Ankaralı ile birlikte Polatlı’da Sakarya 12. Grup Şehitliği’ne yürüdü.
Ankara’nın Polatlı ilçesinin Sakarya Köyü’nden başlayan yürüyüşte, Halide Edip Adıvar ve Milli Mücadele Kadın Kahramanlar Müzesi önünden harekete başlayan kortej, Sakarya 12. Grup Şehitliği’ne doğru yol aldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi’nin (AKK) düzenlendiği etkinliğe Ankara Vali Yardımcısı Ediz Sürücü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Polatlı Ticaret Odası Başkanı Ulvi Sakarya, ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, AKK Başkanı aynı zamanda ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi M. Ülkü Karakuş, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Nihat Uysallı ve Nuh Acar katıldı.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran etkinliğin açılışında yaptığı konuşmasında, binlerce Başkentliyi yürüyüşte görmekten büyük gurur duyduğunu dile getirdi.
Baran, Ankara sınırları içinde gerçekleşen ve dünya tarihindeki en kanlı savaşlardan biri olarak Dünya Harp tarihine geçen Sakarya Meydan Muharebesi’nde, 5 bin 700 şehit verildiğini ve 18 bini aşkın da yaralının olduğunu belirterek “Ecdadımız bir an bile gözünü kırpmadı. Dünyada hiçbir milletin ecdadı bu büyüklüğü gösteremez, göstermedi de bugüne kadar. İstiklal ve istikbal bizim en kıymetli düsturumuzdur. Bugün buradaki 100. yıl kutlamasını tarih yazacaktır” diye konuştu.
VALİ YARDIMCISI EDİZ SÜRÜCÜ
Ankara Vali Yardımcısı Ediz Sürücü ise açılışta yaptığı konuşmada, 22 gün 22 gece süren ve Türk ordusunun insanüstü gayreti sonucunda zaferle sonuçlanan Muharebe’nin önemini belirterek, genç nesillere aktarılması ve şehitlerin anılması için bir araya gelinmesinin önemine değindi.
“BEN OLMAKTAN ÇIKIP BİZ OLMANIN FAZİLETİNİ EN İYİ BİLEN MİLLETİZ”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise konuşmasında milli birlik ve beraberlikten hiçbir zaman vazgeçilmemesi gerektiğini dile getirerek, Polatlı’da 100 yıl önce yakılan hürriyet meşalesinin sönmeyeceğini ve vatan üstünde ebediyete dek yanmaya devam edeceğini söyledi.
Yavaş, “Kuşkusuz aynı hatta olmamız aynı düşüncede olmamızı gerektirmiyor. Bizler, farklı düşüncelere, farklı bakış açılarına, sosyolojilere kendimizi yakın hissedebiliriz ancak topraklarımız ve hürriyetimiz, istikbalimiz söz konusu olduğunda ben olmaktan çıkıp biz olmanın faziletini yine en iyi bilen milletiz” diye konuştu.
“CUMHURİYETTEN BUGÜNE ÇOK BÜYÜK KAZANIMLAR ELDE ETTİK”
ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir konuşmasında, “Bu topraklar esareti içine sindiremeyen, fikri hür, vicdanı hür, tek kaygıları vatan olan kahramanlarımızın bu ülke için canını verdiği topraklardır. Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne, çok büyük kazanımlar elde ettik. Geride kalan yılların ilham verici hikâyesi, bugünün ekonomik gelişimlerine önemli ölçüde yansımaktadır. Bu hikâyeyi, kurucu önder Mustafa Kemal’in bize gösterdiği yol doğrultusunda yazmaya devam edeceğiz” dedi.
“HER TÜRK EVLADININ MUTLAKA BURAYA GELMESİNİ, O GÜNKÜ RUH VE HEYECANI TATMASINI İSTERİZ”
Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ise Sakarya Meydan Muharebesi’nin Türk tarihindeki onlarca destan zincirinin önemli bir halkası olduğunu dile getirerek bu maksatla Polatlı Belediyesi olarak her yıl gerçekleştirdikleri programları, Zafer’in 100. yılında tüm yıla yayarak kutlamaya çalıştıklarını söyledi.
13 Eylül’e kadar etkinliklerin devam edeceğini kaydeden Yıldızkaya, Başkentlileri davet ederek, “Sakarya Muharebesi, yokluk ve kıtlık içindeki bir milletin istiklaline uzanan eli kırdığı zaferin adıdır. Her Türk evladının mutlaka buraya gelmesini, o günkü ruh ve heyecanı tatmasını isteriz” dedi.
Program, Araştırmacı-Yazar Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün Sakarya Meydan Muharebesi’ne ilişkin anlatımıyla devam ederek, Itri’nin Salat-ı Ümmiye eseri Musa Göçmen Senfoni Orkestrası tarafından çalındı. Ela Yılmaz isimli öğrencinin 100 yıl öncesine minnet ve vefa mektubunu okumasının ardından binlerce Başkentlinin İstiklal Marşı ve Ankara Marşı’nı okuması ile son buldu.
Yürüyüşe, ABB Genel Sekreter Yardımcısı Faruk Çınkı, Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) Genel Koordinatörü Kadim Koç ile çok sayıda ATO Meclis ve Komite Üyesi katıldı.