ATO BAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ, TAB-KOOP’UN GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILDI
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara arazisinin yüzde 3’ünün yaşam alanı yüzde 55’inin de tarım arazisi olarak değerlendirildiğini belirterek, “Şehrimizin yaşam ve tarım alanı dışındaki arazisi endemik bitkilerin yetiştirilmesi için kullanılabilir. Tıbbi Aromatik Bitkiler Kooperatifi sözleşmeli tarım üretimi gerçekleştirerek bu bitkilerden katma değerli ürün üretebilir. Endemik bitkiler son yıllarda geniş bir alanda kullanılıyor ve ihracatı yapılabilen bir ürün. Bu alanda direkt rafta yer alabilecek ürün üretimi gerçekleştirerek katma değer kazandırabiliriz. Endemik bitkilerin üretimi, yeni istihdam alanlarının oluşmasına ve cari açığın azalmasına katkı sağlayacaktır” dedi.
ATO Başkan Yardımcısı Yılmaz, ATO’nun 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi’nin girişimleriyle kurulan Sınırlı Sorumlu Tıbbi Aromatik Bitki Kooperatifi’nin (TAB-KOOP) 2. Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı.
ATO Duatepe Salonu’nda gerçekleşen toplantının açılışında konuşan Başkan Yardımcısı Yılmaz, kültürel tarımın gelişimine katkı sağlayarak, Ankara’da tıbbi aromatik bitkilerin üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla kurulan TAB- KOOP’un sektörün gelişimine katkı sağlayacağını belirterek “Kooperatifin ürettiği ürünler, aktarlık sektöründeki ithal girdileri azaltırken, bu alanda ihracatın da yolunu açacak” dedi.
“ÜYELERİMİZİN KOOPERATİFLEŞEREK GÜÇLENMESİNİ DESTEKLİYORUZ”
23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi’nin sektörünü yakından takip ederek, sektörün gelişimi için çalışmalar ortaya koyan bir komite olduğunu kaydeden Yılmaz, ATO’nun 67 Meslek Komitesi’nden gelen bilgiler ışığında çalışmalarına yön verdiklerini belirtti. Sektörlerin gelişimine yönelik her türlü çalışmayı desteklediklerini aktaran Yılmaz, “Kooperatifleşmenin aktarlık mesleğini icra eden üyelerimiz arasında dayanışmayı artıracağına ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyorum. Kooperatifleşme, sektörleri bir araya getirerek üretimdeki ve ihracattaki kazanımı en üst seviyeye yükseltebilecek bir oluşum. Bu nedenle üyelerimizin kooperatifleşerek güçlenmesini destekliyoruz” dedi.
“DÜNYAYA İHRACAT YAPABİLECEĞİMİZ BİR DAYANIŞMAYI BU KOOPERATİF ÜZERİNDEN PLANLIYORUZ”
Türkiye’de bulunan 12 bin bitki türünün yaklaşık 4 bininin endemik bitki türü olduğunu belirten Yılmaz, “Anadolu’daki bitki çeşitliliği açısından rekabet avantajına sahip olan Aktarlık sektörü için titizlikle yürütülen kooperatif çalışmaları, sorunları asgariye indirerek, ticari faaliyetleri geliştirecektir. Dünyaya ihracat yapabileceğimiz bir dayanışmayı bu kooperatif üzerinden planlıyoruz.” dedi. Yılmaz, ATO olarak ortak iş ve üretim yaparak güç birliği oluşturmak açısından kooperatif kültürünü destekleme kararı aldıklarına dikkat çekerek, Tıbbi Aromatik Bitkiler Kooperatifi’nin birçok sektöre örnek olacağını söyledi.
Toplantıya, ATO’nun 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mert Ünyazıcı, 48 No’lu Hazır Yemek Hizmetleri-Kantin İşletmeciliği Meslek Komitesi Başkanı Muharrem Kılıç ve 59 No’lu Kültür ve Sanat Etkinlikleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ümit Kılıç ile sektör temsilcileri katıldı.