ANKARA’NIN SAĞLIK TURİZMİ REKABETTE ÖNE ÇIKACAK
Ankara Ticaret Odası’nın (ATO), Başkent’in hizmet ihracatını ve turizmini artırarak, Başkent’i dünyanın sağlık turizminin merkezi haline getirmeye yönelik çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamdaTicaret Bakanlığı’nın destekleri ve ATO Dış Ticaret Özel İhtisas Komisyonu’nun organizasyonuyla yürütülen “Hizmet Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projesi (HİSER)” ATO Duatepe Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantı ile start aldı.
Toplantının açılışında konuşan ATO Başkanı Baran, HİSER Projesi kapsamında gerçekleştirilecek eğitimler, ihtiyaç analizleri, yurt dışı çalışmaları sayesinde Başkent’teki sağlık kuruluşları ile turist getiren acentelerin 3 yıl içinde dünya ile rekabet edebilir hale geleceğini söyledi.
İhracat ve turizmin cari açığı kapatılması açısından önemli olduğunu belirten Baran, “Başkent ekonomisini ve turizmini geliştirmek adına yapılacak en kıymetli işlerden birisi sağlık turizmi.” dedi.
Türkiye’nin sağlık turizmi açısından dünyada ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Baran, Türkiye’nin 2019 yılında yaklaşık 660 bin yabancı hastayı konuk ederken 2020 yılında pandemiye rağmen bu rakamın 1 milyon 200 bini aştığını ve 2 milyar dolara yakın da gelir elde ettiğini söyledi.
Sağlık turizmi için gelen yabancı turistin deniz turizmi için gelen turistten daha fazla harcama yaptığını anlatan Baran, “Sağlık turizmi dünyanın da son yıllarda çok önem verdiği, gelir sağlayan bir turizm çeşidi. Hasta tedavi için geldiği zaman yanında ailesinden biriyle geliyor ve tedavisi bitinceye kadar konaklıyor ve boş kaldığı zamanda çevredeki tarihi turistik yerleri geziyor. Deniz turizmi için gelen ziyaretçi ortalama 700-800 dolar harcarken sağlık turizmi için gelen ziyaretçinin harcadığı para, yaptığı işlemlere bağlı olarak 8 ila 10 bin doları buluyor.” dedi.
Ticaret Bakanlığı’nın hizmet sektörü ile bazı sektörlerde ihracatı geliştirmeye yönelik destekler verdiğini ifade eden Baran, geçmiş yıllarda yine sağlık alanında olmak üzere medikal sektörüne yönelik “UluslararasıRekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE)” projesini hayata geçirdiklerini anlattı. URGE projesi sayesinde sektörde faaliyet gösteren ATO üyelerinin pazarlarının genişlediğini ve sektör ihracatının yaklaşık yüzde 86 oranında arttığını dile getiren Baran, HİSER projesi ile de Başkentin sağlık turizmini hak ettiği yere taşıma gayreti içinde olduklarını söyledi.
“SAĞLIK TURİZMİ İÇİN DİREKT UÇUŞLARI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Ankara Ticaret Odası olarak Esenboğa’dan yurt dışına direkt uçuşlar konusunda çalışma yürüttüklerini anlatan Baran, direkt uçuşların sağlık turizminin gelişmesi açısından da önemli olduğunu söyledi. Türk Hava Yolları’nın (THY) desteğiyle pandemi öncesi 34 destinasyona ulaştıklarını hatırlatan Baran, pandemi döneminde bu sayının düştüğünü ancak yurt dışı uçuşlar konusundaki çalışmalarına yeniden başladıklarını söyledi.
Ankara’nın, sağlık turizmi açısından önemli olan termal kaynaklar açısından da zengin olduğunu ifade eden Baran, dünyanın en kıymetli termal suyu olarak bilinen Fransa’daki Vichy Kaplıcası’nın suyunun eş değerinin Haymana’da olduğunu söyledi.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıyaATO Yönetim Kurulu Üyesi Adem Ali Yılmaz, ATO Dış Ticaret Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Ali Rıza Koç, 56 No’lu Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Necmettin Din, 52 No’lu Şehir İçi Yolcu, Servis Taşımacılığı ve Filo Kiralama Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis ÜyesiÜnsal Akkuş da katıldı. Toplantıda ATO üyeleri arasında projeye dâhil olan sağlık kuruluşları ile sağlık turistlerine hizmet veren seyahat acentelerine HİSER projesiyle ilgili sunum yapıldı.