ALİ KUŞÇU GÖKBİLİM MERKEZİ YENİDEN İNŞA EDİLİYOR
Fiziki ve sosyal belediyecilikte yakaladığı başarılı ivmeyi örnek projeleriyle de devam ettiren Mamak Belediyesi, geçtiğimiz yıl çıkan yangında kullanılamaz hale gelen Misket Mahallesi’ndeki Ali Kuşçu Gök Bilim Merkezi’nin restorasyonu için düğmeye bastı.
Başkent’in ilk Planetaryum kulesi olan Misket Mahallesi’nde 40 dönüm arazi üzerine inşa edilen Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi’nin yangında zarar gören 4 bin 450 metrekarelik alanında yenileme çalışmaları başladı. Merkezin son teknolojik sistemlerle bölgenin ilk ve tek bilim merkezi olduğunun altını çizen Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “2017 yılında hizmete açılan tesisimiz özel bir işletme tarafından hizmet vermekteydi. Merkezimizi yeniden inşa ederek daha güçlü bir şekilde donatıp öğrencilerimizin, gençlerimizin ve tüm Ankaralıların hizmetine sunuyoruz inşallah. Ziyaretçilerimiz eskiden olduğu gibi gökyüzü ile baş başa kalarak uzayda yolculuğa çıkacak. Vatandaşlarımız gökyüzünde neler oluyor sorusuna planetariumda yanıt bulabilecek” dedi.
Daha güçlü doğuyor
Yeni haliyle daha çok donatıya sahip olacak merkezde taşıyıcı sistemin dışındaki yapılar aslına uygun restore edilerek kütüphane, seyir terası, merdiven kulesi içine asansör, yeni yangın merdiveni ve kaçış alanları inşa edilecek. Uzay meraklılarına eşsiz bir deneyim yaşatacak merkezde, kulenin bütün katlarında zarar görmüş alçı, boya ve sıva öncelikli olmak üzere kule cephesinin tamamında iyileştirme yapılacak. Yüzde yüz yangına dayanıklı malzemeler kullanılarak yenilenecek merkezde seyir terasları ile birlikte, kütüphane, engelli asansörü de yer alacak. Dış cephe aydınlatmasının da ekleneceği yeni yapıda ışık gösterisine imkan tanıyan sistem kurulacak.
Anıtkabir’den sonra en çok ziyaret edilen mekan
Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi, 2017 yılının Nisan Ayı’nda hizmete açıldı. Ankara’nın Anıtkabir’den sonra en çok ziyaret edilen ikinci adresi olan Gökbilim Merkezi bugüne kadar 46 ilden 70 bin öğrenci ağırladı. Teknoloji ve bilgi çağının gerekliliklerinin karşılandığı nitelikli adres olarak gösterilen merkez, gençlerin astronomi ve uzayın derinliklerini keşfetmesine imkan sağladı. Merkeze giden öğrenciler, uzman astronomlar eşliğinde, robotik kodlamadan astronotların uzaydaki yaşamlarına, gezegenlerin oluşum süreçlerinden eski uygarlıkların bilimsel çalışmalarına kadar birçok konu hakkında bilgi sahibi oldu. Bilim meraklılarına hizmet verilen merkezde, planetaryum içine yerleştirilen son model simülatörler ve sanal gerçeklik uygulamaları bulunuyordu.