AKK’den Hayvan Hakları Çalışma Grubu toplantısı!
ANKARA-BHA
Ankara Kent Konseyi (AKK) Hayvan Hakları Çalışma Grubu toplantısını Hayvan Hakları Günü’nde gerçekleştirdi.
AKK toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda Divan Başkanlığını Ömer Şan yaptı. Toplantıya, AKK Yürütme Kutulu (YK) üyesi ve Ankara Veterinerler Odası Başkanı Ahmet Baydın, Hayvan Hakları Çalışma Grubu Sözcüsü Rabia Kocakavak ve AKK YİK Üyesi ve Medya Çalışma Grubu Sözcüsü Gazeteci Orhan Kemal Erkılıç katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ömer Şan, AKK’nin ortak akıl çağrısıyla bir çözüm arayışı platformu olduğuna dikkat çekti. Yeni Sokak Hayvanları Yasası’na değinen Ömer Şan, “Bazı belediyelerimiz bu yasa ile mücadele ediyor. Uygulamalara çözümler üretmek için direnirken ortak paydada buluşma yolları arayışındayız. Kanunların ya da önerilerin masada kalmasını değil, paydaşlarımızla birlikte bu soruna nasıl çözüm üretebiliriz sorusunun cevabını bulmayı istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Hayvan Hakları Çalışma Grubu, hayvan ve doğanın bir ekolojik denge oluşturduğunun altını çizdi.
Rabia Kocakavak Hayvan Hakları Çalışma Grubu’nun 2020 yılı şubat ayında faaliyet göstermeye başladığını belirterek, “Hayvanlar ve doğanın birbirinden ayrıştırılması mümkün değil. Bir denge söz konusu. Sokak hayvanları ile ilgili çıkarılan yasa ile ilgili imza kampanyası da yaptık. AKK burada paydaşımız oldu. Bu doğrultuda belediyeler, sivil toplum örgütleri ve gönüllülerimizle verimli bir çözüö üretmek adına yolumuza devam edeceğiz. Hayvanları ve doğayı seven herkesle birlikte ortak paydada buluşacağımız çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Ahmet Baydın, veterinerler olarak ötenazi uygulamasına karşı olduğunu vurguladı. Baydın, “Bilimsel çalışmalar kısırlaştırma ile yüzde 75 bir azaltma söz konusu. Doğru kısırlaştırma yöntemleri ile kontrol altına alınabilecek bir durumda ötenazi doğru değil. Akıl ve bilimin önderliğinde hareket etmeliyiz. Kısırlaştırmalardan sadece büyükşehir belediyeleri sorumlu değil. Hayvanların operasyonlar sonucunda kalacağı yerler işbirliği ile organize edilmeli. Bilinçlenerek ayrışmadan birleşmemiz lazım.” dedi.
“Aşılanıp bölgeye bırakılan hayvanlar yaban hayatla doğal hayat arasında ekolojik bir denge kuruyor”
Ahmet Baydın, hayvanların tamamen toplatılmasına karşı olduğunu ifade ederek, “Kısırlaştırıp, aşılayıp bölgeye bırakılan hayvanlar yaban hayatla doğa arasında bir ekolojik denge kuruyor. Hayvanların tamamen toplanmasına karşıyız. En sağlıklı yöntem sahiplendirme. Sahiplendirme ile ilgili Ankara, İstanbul, İzmir gibi yoğun sanayi bölgelerinin olduğu yerlerde işletmelerin hayvanları sahiplenmesiyle ilgili bir yol izlenebilir. Bu işletmelere vergi indirimi gibi bir öneri sunulabilir. Ayrıca hayvan sevgisini küçük yaşta vermeliyiz. Özellikle ilk, ortaokul ve liselerde hayvan sevgisi, hayvana yaklaşım anlatılmalı. Biz veteriner hekimler olarak hayvanlardan yanayız. istisnalar kaideyi bozmaz. Doğamız ve can dostlarımız için en iyisini yapmayı istiyoruz.” şeklinde konuştu.