KÜRESEL BİR DİJİTAL ARŞİV
Yunus Emre Enstitüsü, COVID-19 salgınının küresel çapta duygusal ve sanatsal dışavurumlarına ayna tutan ‘Covidoscope’ adlı projenin internet sitesini ziyarete açtı.
İnternet ortamındaki ‘Covidoscope’ koleksiyonunda, Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, Rusya, Almanya, Hindistan, Avustralya, Meksika ve İran’ın da aralarında olduğu farklı coğrafyalardan sanatçı, kurum veya girişimcilerin ‘salgın döneminde ortaya çıkardıkları eserler’ yer alıyor. Projenin danışmanları arasında ise ‘İnsan Duyguları’ kitabının yazarı Dr. Tiffany Watt Smith, tarihçi-çevirmen-yazar Saadet Özen ve Prof. Dr. Kemal Sayar yer alıyor. Dijital ortamda yaşayacak olan ‘Covidoscope’ koleksiyonunu ‘www.covidoscope.org’da farklı şekillerde gezmek mümkün. Dünya haritasında bir güzergâh belirlenerek ya da duygulara ve temalara göre düzenlenmiş, kültürel arka plana dair verilerin de bulunduğu galerilerde izleyici kendine bir yol çizebiliyor.
KÜRESEL BİR DİJİTAL ARŞİV
‘Covidoscope’, koronavirüs salgını dönemindeki sanatsal üretimin örneklerini derliyor. Yunus Emre Enstitüsü’nün karantina döneminin başından beri hazırlıklarını yaptığı projede, tüm dünyada COVID-19 salgınına karşı uyanan ortak ve öznel duyguların yarattığı üretim, paylaşım ve dayanışma örnekleri haritalandırılıyor. Pandemiye dair bir duygusal hafıza projesi olan ‘Covidoscope’, küresel bir dijital arşiv niteliği de taşıyor.
TÜRKİYE’DEN DE ÜRÜNLER VAR
40’a yakın ülkeden eserlere yer verilen koleksiyonda Türkiye’den de ürünler bulunuyor. Gülse Birsel’in ‘Jet Sosyete’ dizisinin salgın döneminde karantina şartlarında evlerden çekilen bölümlerinin hikâyesi koleksiyonda ‘Umut’ ve ‘İyilik’ galerilerinde mizah yoluyla dayanışma bakış açısıyla ele alınıyor. Ayrıca koleksiyonda Resul Ertaş, Ertan Atay ve Gülnihal Küpeli’nin de maskeli çalışmalarına yer veriliyor. Fransa’da yaşayan aktör Fırat Çelik’in yeğeni Ozan’la birlikte karantinada evlerinin bahçesinde çektikleri ve sosyal medyada büyük ilgi gören dans performanslarına da koleksiyonun ‘Neşe’ galerisinde yer alıyor.