OSİAD’ DAN BASIN AÇIKLAMASI
KOBİ’ler İçin Corona’ya Karşı Kalkan
OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, küresel bir salgına dönüşen koronavirüs vakası nedeniyle ekonomi piyasalarında bir durgunluk yaşandığını belirterek “Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi, bir anlamda virüse karşı KOBİ’lere kalkan oldu; ancak Ostim gibi uzaktan çalışma imkanlarının olmadığı işletmeler için daha farklı önlemlerin alınmasını temenni ediyoruz” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” olarak ilan edilen korona virüsü salgınının topyekun mücadele ile aşılabileceğini belirten Ostim Sanayici ve İşinsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci, krizin ekonomiye olan etkisinin de hissedilmeye başlandığını, uluslararası kuruluşların da global ekonomi için resesyon uyarısı yaptığını anımsattı.
Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla evlere çekilmenin, piyasada hem arz hem de talep sıkıntısı yarattığını, piyasadaki döngüyü bozduğunu belirten OSİAD Başkanı Ekinci, toplumsal birlik ve dayanışma ile bu zorlu sürecin üstesinden gelineceğini söyledi. Devletin, sivil toplum örgütlerinin, reel sektörün, halkın dahil olacağı toplumsal bir seferberlikle sorunu aşacaklarını, iş dünyası olarak bu konuda üzerlerine düşen sorumluluktan kaçınmayacaklarını ifade eden Ekinci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketinin, virüs salgınıyla bozulan piyasa çarklarının iyileştirilmesine katkıda bulunacağını anlattı.
KOBİ’lerin kredi borçlarının ertelenmesi, Kredi Garanti Fonu (KGF) limitlerinin artırılması, temerrüde düşen firmalara mücbir sebep kaydı düşülmesi, ihracatçının desteklenmesi ve bazı sektörlerde KDV ve SGK primlerinin ertelenmesinin piyasada nakit akışını artıracağını belirten Ekinci, “KOBİ’lere hem ekonomik hem de ticari gelecekleri açısından nefes aldıracak tedbirlerin uygulamaya konulmuş olması sevindirici. SGK primlerinin 6’şar ay ertelenmesi, firmaların bankalara olan kredi ana para ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak olması, ihracatçıya stok finansmanı desteği, Kredi Garanti Fonu (KGF) limitinin 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarılması, asgari ücret desteği, emekli ikramiyelerinin erken ödenmesi gibi destekler piyasaya bir canlılık getirecektir. Piyasaya 100 milyar TL’ye yakın bir kaynak girişinin olacağını dikkate alırsak ekonomik ve sosyal istikrarın güvencesi sayılan KOBİ’lerimizin rahatlayacağını söylemek mümkündür. Virüs salgınından en fazla etkilenen sektörlere yönelik özel destek uygulamaları da ayrıca değerli” dedi.
Ostim’de uzaktan çalışma imkânı yok
OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, açıklanan pakette imalat sanayinin bulunmamasının ise eksiklik olduğunu söyledi. Virüsün yayılmasına önlem olarak düşünülen uzaktan çalışma yöntemini Ostim’de uygulamanın mümkün olamayacağını belirten Ekinci, “Girişimci talaşlı imalat yapıyorsa bunu uzaktan nasıl yapacak? Bu günlerde işletmesini kapatamaz, açık tutsa büyük risk var. Dolayısıyla sanayide fiziki üretim yapan KOBİ’ler için daha farklı destek ve teşviklerin gündeme gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Eğer imalat sanayine yönelik önlemler gündeme gelmezse sanayide çarklar durur, işveren ücretleri ödeyemez. Dolayısıyla işsizlik fonu kaynakları kullanılarak hem işçiyi hem de işvereni rahatlatacak bir çözüm bulunabilir” diye konuştu.