Azerbaycan temsilci heyeti İzmir’e ziyarette bulundu.

Azerbaycan Heyeti İzmir’de – Agil Alesger: “Acımız da, sevincimiz de, kaderimiz de birdir”

Türkiye’de bulunan Azerbaycan temsilci heyeti İzmir’e ziyarette bulundu.

Azerbaycan milletvekili Ganire Paşayeva, Azerbaycan Basın Konseyi üyeleri Agil Alesger, Elşad Eyvazlı, şehit yarbay Raguf Orucov’un hanımı, “Zafer” Şehit Ailelerine Destek Sosyal Birliği Başkanı Sevinc Orucova, Milli Kahraman Mübariz İbrahimov’un komutanı İbrahim Memmedov, şair Akber Goşalı ve ünlü şarkıcı Elnur Hüseynov’dan oluşan heyet, İzmir’de bir takım görüşmeler gerçekleştirdi.

Azerbaycan ile Türkiye kardeşliğinin daha da sağlamlaştırılması, milletlerarası ilişkilerin derinleştirilmesi amacı ile gerçekleştirilen ziyarette İzmir’de yaşayan Azerbaycanlılar ile bir araya gelindi.

Daha sonra şehit ailelerini ziyaret eden heyet tarafından birlik ve beraberlik mesajı verildi.

Azerbaycan ile Türkiye’nin acısının da, sevincinin de bir olduğunun belirtildiği görüşmede, vatan için canlarını feda eden şehitler arasında da hiçbir fark olmadığı vurgulandı.

Daha sonra İzmir’de çalışan sivil toplum örgütleri temsilcileri ile iftar sofrasında bir araya gelindi. Katılımcılar bu görüşmede de birlik mesajı verdiler.

Ziyaretin ikinci gününde İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger tarafından kabul edilen heyet, gösterdikleri ilgiden dolayı Valiye teşekkür ettiler. Görüşmede, Azerbaycan ve Türkiye’nin şehirleri arasında kültürel ilişkiler hakkında konuşuldu. İzmir’in esrarengiz güzelliğinden bahseden katılımcılar, Vali Köşger’e hatıra hediyesi takdim ettiler. Görüşme sonunda fotoğraf çekinildi.

Milletvekili Ganire Paşayeva, yaptığı açıklamada Türk dünyasında son yıllarda artan tarihi, ekonomik sosyal, kültürel ve askeri ilişkilerin büyük ivme kazanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Paşayeva şunları belirtti:

“Ben tüm Türk dünyasını geziyorum. Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan gibi Türk dünyası ülkelerde kardeşlerimizde büyük bir uyanış görüyorum. Artık Türk dünyası uyanıyor. Bizi birbirimizden koparmak için oynanan oyunları da biliyorlar. Bilinç düzeyi çok yükseldi Özellikle bu ülkelerde gençlerimizle bir araya geldiğimizde benim Türk dünyası adına umutların çok daha fazla arttı. Dünyanın yükselen gücü artık Türk Devletleri olacak.”

Bölge barışının önemine de dikkat çeken Ganire Paşayeva, ülkelerimize yönelik tehditleri bertaraf etmek ve bölge barışını korumak için Türk Dünyasının birlikteliğine daha fazla ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Aramızda sadece ekonomik ilişkileri geliştirmek yeterli değil. Bunun eğitim, sosyal, kültürel ve askeri boyutuyla da geliştirilmesi lazım. Dünya barışına çok önemli katkı sağlayabilecek Tük NATO’su kurulabilir. Bunu yapmalıyız. Bu Türk NATO’su TDT üye ülkelerin güvenliği ve bölge barışı gibi konular başta olmak üzere bir Barış Gücü Birliği Kurulabilir Türk Dünyasının kimsenin topraklarında gözü yoktur. Kendi topraklarını korumak içinde tehditlere karşı ortak bir güç oluşturmalıyız. Bu güç Türk NATO’su gibi görev üstlenebilir” diye konuştu.

Ziyaretin amacı ve Türkiye ile Azerbaycan arasındaki mevcut ilişkiler hakkında açıklama yapan Agil Alesger, iki ülkenin bölgede söz sahibi devletler olduğunun altını çizdi.

“Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, kardeşliğin ve strateji ortaklığın dünyada benzeri yok” diyen Alesger, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Azerbaycan ile Türkiye’nin sevinci de, acisos da birdir. Nasıl ki 44 günlük savaşta Türkiye halkı Azerbaycan’ın yanı da yer aldı, şehitlerine üzüldü, zaferine sevindi, öylece Asrın Felaketi olarak nitelendirilen deprem felaketi de Azerbaycan’da büyük acıyla karşılandı. Azerbaycan halkı, kardeş ülkeye yardıma koştu. Bu karşılıklı yardımlaşma kendinde Çanakkale ruhunu, Kafkas İslam Ordusu düşüncesini barındırıyordu.”

 

Azerbaycan ve Türkiye’nin bölgede belirleyici güç olduğunu vurgulayan Alesger, dengelerin iki kardeş ülkenin lehine değiştiğini belirtti. Zamanında iki ülkenin dönemin şartları ve baskılar nedeniyle  birbirine yeteri kadar destek veremediğini vurgulayan Alesger, artık ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine ulaştığının altını çizdi.

Alesger, “Bu konuda ileriye doğru adımlar atmak gerekir. Bunun da yolu ilişkilerin devlet ve milletler seviyesinde birlik ve beraberliğin daha da sağlamlaştırılmasından geçiyor” diye sözlerini sonlandırdı.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button