Çubuk ve Haymana yeni Halk Kütüphanelerine kavuştu

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yenilenen Hamdi Ağalar Konağı’ndaki Çubuk İlçe Halk Kütüphanesi için düzenlenen açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirtaş, Kütüphanaler ve Yayınlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa ile davetliler katıldı.

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz törende yaptığı konuşmada, her daim dünyaya özgüvenle bakan, öncü ve yön veren ülke olma hedefindeki Türkiye’nin gelecek tasarımında en kıymetli hazinesinin dil, kültür ve irfan olduğunu, bunları miras olarak çocuklar ve gençlere bırakacaklarını söyledi. Kültür politikalarını da bu bakış açısı doğrultusunda şekillendirdiklerini vurgulayan Yavuz, “Son yirmi yılda ülke olarak, pek çok alanda önemli merhaleler kat ettik. Kültür alanında da Türkiye Yüzyılı vizyonuna yaraşır yüz akı projelerimizi birbiri ardına hayata geçiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bize kültürün her alanında, birikimimizi sahiplenecek ve değerlerimizi yaşatacak çalışmaları ön plana çıkarma görevini verdi. Biz de Bakanlık olarak bu doğrultuda var gücümüzle, gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bir yandan somut kültürel mirasımızı, ihya ederken, diğer yandan da edebiyatımızı, sanatımızı geliştiriyor, geleneklerimizi ve adetlerimizi günümüzde de yaşatmak için gerekli çalışmaları yürütüyoruz” dedi.

 

 ‘ALTYAPI, ÜRÜN GELİŞTİRME VE TANITIM ATILIMI İÇERİSİNDEYİZ’ 

 

Bakanlığın özellikle son yıllarda, ilçeleriyle beraber kültür, sanat ve turizm alanında önemli değerlere ve büyük bir potansiyele sahip olan Ankara’nın, özellikle sağlık, doğa ve kültür turizmine yönelik olarak altyapı, ürün geliştirme ve tanıtım atılımı içinde olduğunu ifade eden Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü;  “Bakanlık olarak düzenlediğimiz, sanatımızı ve Ankara’mızın tarihi ve güncel kültürel zenginliklerini dünya vitrinine taşımamıza vesile olan Başkent Kültür Yolu Festivali de bu yoğun çalışmalarımızın adeta taçlandırdı. İkincisini geçen sonbaharda gerçekleştirdiğimiz festivalimiz, 70 farklı noktada, 600’e yakın etkinlikle, milyonlarca kişiye ulaştı. Turizm ürünlerini çeşitlendirmek ve niteliklerini artırmak açısından el sanatları, yemek, coğrafi işaretli ürünler gibi bir yeri öne çıkaran unsurlar çok önemlidir. Ankara’mızın 38 coğrafi işaretli ürününün 2’si sadece Çubuk’a ait, ki biri lezzetinin sırrı Çubuklu kadınlarımızın ellerinde gizli olan meşhur Çubuk turşusudur. Öte yandan Çubuk Belediyemiz tarafından çok yakında açılacak olan millet bahçesi de siz Çubukluların hayat kalitesini artırmasının yanı sıra, turistik bir değer olarak da öne çıkacak”

alt=”” src=”resimler/6f87f971-a54d-4a25-8ddc-d206d47393dc_4a7698033d787e36be8f.jpeg” style=”width: 660px; height: 880px;” type=”image” />

‘KÜTÜPHANELER YENİLİKÇİ SÜREÇLERİ DESTEKLEYEN YAPILARDIR’

 

Bakanlık olarak, özellikle son yıllarda kütüphaneleri şehirlerin mekânsal kurgusu içinde ön plana çıkacak, bulunduğu şehre ayırt edici özellikler kazandıracak ve şehrin kültürel üretimini daha üst seviyeye çıkartacak şekilde tasarladıklarını belirten Yavuz, şöyle konuştu:  “Kütüphanelerimiz artık, vatandaşlarımızın kişisel ve toplumsal ihtiyaçlarına cevap veren yaşayan kurumlar haline gelmiştir. Kütüphanelerimiz artık, hayatın her alanında bilgi üretilmesine katkı veren, teknolojik ve bilimsel gelişmelerin yakından takip edilmesine imkan veren, yenilikçi süreçleri destekleyen yapılardır. Kütüphanelerimiz artık, kültürel kalkınmaya destek olacak etkinliklere ev sahipliği yapan kurumlardır. Kütüphanelerimiz artık, bebeklik döneminden itibaren okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunan ilim ve irfan yuvalarıdır. 2023 yılında Bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısı 1.269’a ulaştı. 253 halk kütüphanesini yeniden yapılandırdık, 68 halk kütüphanesinde de iyileştirilme çalışmalarına devam ediyoruz. Yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan kullanıcılarımıza çağdaş araç ve gereçlerle donatılmış 75 gezici kütüphane ile ülkemizin dört bir yanında hizmet veriyoruz. Artık vatandaşımızın olduğu her yerde kütüphane kuruyoruz. Yurt genelinde 17 bebek kütüphanesi, 10 edebiyat ve müze kütüphanesi, 10 AVM kütüphanesi, 2 gar kütüphanesi, 2 havalimanı kütüphanesi ve 4 adalet kütüphanesini vatandaşlarımızla buluşturduk”

 

‘ÇOK AMAÇLI SALONLAR BULUNUYOR’

 

Hamdi Ağalar Konağı’nı yenilediklerini ifade eden Yavuz, “500 metre kare alana sahip bu güzel binada, Çubuk İlçe Halk Kütüphanemizi açıyoruz. Kütüphanemizde çocuklarımıza yönelik alanlara özel bir önem verdik. Okul öncesi, gençlik bölümleri, süreli yayınlar bölümü, yetişkin okuma-araştırma salonları, edebiyat, sanat, tarih, felsefe, müzik, resim gibi konularda söyleşi, bilimsel toplantı, sanatsal etkinlik düzenlemesi için uygun olan çok amaçlı salon bulunuyor. Sözlerime son verirken, Cumhuriyetimizin 100. Yılını, 100 yeni kütüphane ile karşılıyoruz, Yüzyılı’nda kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz. Çubuk İlçe Halk Kütüphanesinin şimdiden, Çubuklu çocuklarımıza ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Çubuk İlçe Halk Kütüphanesinin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ve beraberindekiler kütüphaneyi gezdi.

 

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button