Perakende ticarette haksız rekabet ATO’da konuşuldu – Birlik Haber Ajansı

ANKARA-BHA

ATO Başkan Yardımcısı Aktay ve Ankara Ticaret İl Müdürü DR. Tan’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda, perakende sektöründe faaliyet gösteren ATO üyelerinin fiyat etiketi yönetmeliği hakkındaki sorunları ele alındı.

Aktay: “Fahiş fiyat tanımı etraflıca yapılmalı”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, fahiş fiyat artışlarının önüne geçebilmek için Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Fiyat Etiketi Yönetmeliği’ndeki yasal düzenlemelere dikkati çekerek “Yönetmelik kapsamında tanımının etraflıca yapılmasını talep ettiğimiz fahiş fiyat konusu, perakende sektörünün gündeminden düşmüyor.” dedi.

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, ATO’nun 7 No’lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi organizasyonunda, Ticaret Bakanlığı Ticaret İl Müdürü Dr. Elif Tan’ın katılımı ile ATO ev sahipliğinde gerçekleşen sektörel istişare toplantısına katıldı.

ATO üyelerinin gündeminde yer alan başlıklar başta olmak üzere, sektörel konuların ve çözüm önerilerinin ele alındığı “Haksız Fiyat Artışı ve Fiyat Etiketi Bilgilendirme Toplantısı”, ATO’nun 7 No’lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Cengiz Bildirici, Meclis Üyeleri Ali İhsan Gürel, Edip Balcı, Ramazan Gülhan, Komite Üyeleri Abdülhüda Kılıç, Faruk Duruay, Mustafa Şekerci, Fevzi Gürel ile 1 No’lu Toptan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Recai Kesimal ve Koray Özlü’nün’nün katılımı ile ATO Duatepe Salonu’nda gerçekleşti.

ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “fahiş fiyat” tanımının  detaylı yapılması gerektiğini söyledi. Aktay, “Yönetmelik kapsamında tanımının etraflıca yapılmasını talep ettiğimiz fahiş fiyat konusu, perakende sektörünün gündeminden düşmüyor. Artan maliyetler, enflasyonla mücadele ve tüketiciye sunulan fiyatlar, işletmeler için sancılı süreçler oluşturuyor. Ticaret İl Müdürlüğü’nün denetimleri sonucu uygulanan cezaların bir kısmı işletmelerin gerçekten sorumluluğunun olduğu cezalar iken bir kısmı da uygulamalardaki aksaklıklardan kaynaklanıyor.” diyerek hem işletmeler hem de tüketiciler için düzenlemelerin detaylandırılması gerektiğini kaydetti.

“Denetlemelerin amacı ceza vermek değil rehberlik etmek”

Ankara Ticaret İl Müdürü Dr. Elif Tan da konuşmasında,  işletmelere yapılan denetimler hakkında bilgi verdi. Tan, “Denetlemelerin cezalandırıcı değil rehberlik edici yönde olmasını amaçlıyoruz. Sektör temsilcileriyle diyalog halindeyiz Bakanlığımızın bize talimatı öncelikle rehberlik etmemiz yönünde. Tacir ve esnafı cezalandırmaya değil, doğru uygulamaya teşvik etmeye çalışıyoruz. 2024 yılının ilk 6 ayında 7 ilçede eş zamanlı denetim yaptık. 6 ayın sonunda toplamda 1 milyon ürün denetlenmişken, aykırılık sayısı 944. Karnemiz kötü değil, ceza oranı çok düşük. Biz eğer rehberliklere rağmen eksiklikler görüyorsak, yönetmelik kapsamında hareket ediyoruz.” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca sektör temsilcileri ile ATO Genel Sekreter Yardımcısı Abdurrahman Karabudak ve Ticaret İl Müdürlüğünü temsilen Ticaret Uzmanları ve Denetim Personeli de yer aldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu