Başkentin Beypazarı İlçesi göz kamaştırıyor:

 

BEYPAZARI (BHA)-Beypazarı gümüş işçiliği, kurusu ve restore edilmiş Osmanlı evlerinin yanı sıra tarhanasıyla ve eriştesiyle adından söz ettiriyor.

Ankara’ya 99 kilometre uzaklıkta olan Beypazarı, adını coğrafi patentli ”kuru”su, tarhanası, sarması, 80 kat baklavası, havucu, gümüş işçiliği ve restore edilmiş Osmanlı evleriyle duyurmaya çalışıyor.

Turizm bazında hayli zengin bir içeriğe sahip olan Beypazarı’nın tarihi Hitit ve Friglere kadar uzanıyor. Beypazarı’nın bir piskoposluk merkezi olduğu, adının önceleri ”Lagania” olduğu daha sonra ”Anastasiopolis” olarak değiştirildiği tarihi eser ve haritalardan anlaşılıyor.

Boğazkesen kümbeti, Suluhan, eski hamam, Sultan Alaaddin Camisi, Akşemseddin Camisi, Kurşunlu Cami, Paşa Hamamı, Gazi Gündüzalp Türbesi (Hırkatepe), Kara Davut Türbesi (Kuyumcutekke), Karaca Ahmet Türbesi ilçe sınırları içerisinde olup görülmeye değer tarihi mekânlar arasında yer alıyor.

İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Tekke yaylası, 45 kilometre uzaklıktaki eski Karaşar beldesinden(mahallesinden) geçilerek ulaşılan Eğriova yaylası ve gölü, Dereli köyü civarında ”peri bacaları”nı andıran yapılar ilçenin ilgi çekici diğer yerleri arasında bulunuyor.

Beypazarı, bu güzellikleri pazarlamayı amaçlayan turistik tesisleriyle de öne çıkıyor. İlçede, konaklanabilecek oteller, yöresel yemeklerin tadına bakılabilecek restoranlar, kahvaltı salonları ile sıcak suyundan faydalanılabilecek kaplıcalar da hizmet veriyor.

Tüm bunların yanında, ilçeyi ziyaret edenler konak pansiyonlarda konaklayarak dinlenme fırsatı bularak, günün tadını çıkarıyorlar.

Hafta sonları ilçe Sokaklarında yürümek adeta imkânsız.

Hafta sonları ilçe oldukça yerli turist alırken, bunların içinde günübirlik ziyaret ederlerde var, konaklayanlarda var.

Muğla’dan dan geldiğini anlatan Hasan Yaman, Kültür turizminin çok başka olduğunu ve deniz turizmiyle kıyaslanamayacağını söyledi.

Çok merak ettiğim ve görmek istediğim yerlerin başında gelen Beypazarı İlçesini iki gündür gezdiğini anlatan Yaman, “Çok sayıda tarihi eser ver. Koskoca bir kervansaray şehrin tam ortasında bulunuyor. Tarihi konakların bulunduğu alanda yürümek insanı rahatlatıyor. Bazı müzelerini ziyaret ettim ve 4 müze olduğunu öğrendim” şeklinde konuştu. (Yaşar Tonbak)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu