GSS’de yapılandırma ve yeni düzenlemeler

ANKARA-BHA

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören 28 maddelik kanun teklifinin görüşmelerine başlandı. Komisyon toplantısına, AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin başkanlık etti.

Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, yaptığı sunumda, düzenlemenin 8 farklı kanunda değişiklik yapılmasını hedeflediğini belirtti. Çankırı, teklifin, engellilere yönelik emeklilik işlemlerinde standart birliğinin sağlanması, emeklilik kriterlerinin çalışma gücü kaybı esas alınarak SGK tarafından yürütülmesi gibi düzenlemeler içerdiğini ifade etti.

Sağlık sisteminde yeni düzenlemeler

Çankırı, Sağlık Bakanlığının kişisel verileri hukuka uygun, etkin ve güvenli bir şekilde işlemesini sağlamayı hedefleyen düzenlemelerin sağlık hizmetlerinin kalitesini artıracağını ve sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini destekleyeceğini belirtti. Ayrıca, sağlık çalışanlarının hareket ve istihdam durumlarının düzenlenmesiyle hizmetlerin daha verimli bir şekilde planlanacağını aktardı.

İşsizlik sigortası ve ilaç temini

İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılacak düzenlemeler kapsamında Esnaf Ahilik Sandığı’nın yürürlük tarihinin, sosyal tarafların talepleri doğrultusunda 3 yıl süreyle ertelenmesi planlanıyor. Kamu İhale Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, iç piyasada temin edilemeyen ilaçların Sağlık Bakanlığı onayıyla SGK tarafından yurtdışından temin edilerek hastalara ulaştırılması hedefleniyor. Çankırı, bu düzenleme ile hastaların ihtiyaç duyduğu ilaçlara daha hızlı ve uygun fiyatla erişmesinin sağlanacağını belirtti.

GSS prim borçları için yapılandırma

Kanun teklifinde, genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlarına yönelik yeni bir yapılandırma düzenlemesi de yer alıyor. Zorunlu genel sağlık sigortası prim borçlarını ödeyemeyen vatandaşların yüklerini hafifletmek ve sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla düzenlemeler yapılması öngörülüyor.

Aile hekimliği ve döner sermaye gelirleri

Teklifte, Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle, aile hekimlerinin geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını mesai dışında sunabilmesi, özel amaçlı raporların daha düşük ücretle düzenlenmesi ve bu hizmetlerden elde edilen gelirlerin döner sermayeye aktarılması planlanıyor. Çankırı, bu düzenlemenin sağlık çalışanlarının gelirlerini artıracağını vurguladı.

Teklifin kamu kaynaklarının etkin kullanımı amacıyla işverenlere sağlanan 5 puanlık SGK prim indiriminin 4 puana düşürülmesini de içerdiği belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu