İzmir, Ankara ve İstanbul’da satılık konut fiyatlarında zam


İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, İzmir ve Türkiye genelindeki konut fiyatlarındaki artışları değerlendirdi. Sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan eylül ayı raporuna göre, satılık konut fiyatları İzmir’de yüzde 26,6, Ankara’da yüzde 22,4, İstanbul’da ise yüzde 20,8 oranında artış gösterdi.

featured






ANKARA-BHA

Akgün, 2025’in ilk yarısında kira ve konut fiyatlarında yüzde 50’ye varan artışların yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Müteahhitlerin inşaat maliyetleri nedeniyle konut üretimini durdurmasının mevcut konut arzında azalmaya yol açtığını belirten Akgün, bunun fiyatların yükselmesine neden olduğunu vurguladı.

İnşaat sektörünün ciddi bir kriz içinde olduğunu belirten Akgün, birçok firmanın iflas ettiğini ya da konsorsiyumlarla çalışmaya başladığını ifade etti. Yeni konut üretiminin azalmasının piyasa dengesini bozduğunu ve bu durumun kira fiyatlarını artırdığını kaydetti.

Akgün, İzmir’deki kira fiyatlarının metropol alanlarda 15-20 bin TL’den başladığını, merkezi yerlerde ise 40 bin TL’ye kadar çıktığını söyledi. Yılbaşına kadar kira fiyatlarının yüzde 10-15 daha artabileceğini öngördü.

Yüksek kiralar nedeniyle vatandaşların alternatif barınma yollarına yöneldiğini belirten Akgün, konteynerler ve karavanlar gibi seçeneklerin tercih edildiğini aktardı. Orta gelir grubunun şehir merkezlerinden uzaklaştığını ifade eden Akgün, “Şu anda metropolde mütevazı kira bedelleri 20-40 bin TL arasında seyrediyor. 20 bin TL’nin altında ev bulmak neredeyse imkansız hale geldi” dedi.

Akgün, kış aylarının kira arayanlar için daha uygun bir dönem olabileceğini, bu süreçte talebin azalması ve arzın nispeten artması nedeniyle fiyatların daha dengeli olabileceğini ifade etti. Ancak, bahar ve yaz aylarında konut fiyatlarının yeniden yükselebileceğini belirtti.

İzmir, Ankara ve İstanbul’da satılık konut fiyatlarında zam


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu