Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivalinde Ödüller Sahiplerini Buldu

ANKARA-BHA

Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni TÜRKSOY’un ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplam 32 ülkeden 300 filmin katıldığı festivalde 36 film finale kalırken, öğrenci, kısa ve uzun metrajlı kategorilerde 9 film ödül aldı. Ayrıca 5 filme jüri özel ödülü, 2 filme de festival düzenleme kurulu özel ödülü verildi. Galası, Amasya Üniversitesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Timur Yılmaz’ın ‘Kültür Dünyamız’ konulu fotoğraflarının yer aldığı sergi ile başladı.Yine sergide dişleri ile resim yapan Necmi Yusuf Akgün’ün karakalem Türk sineması sanatçılarından oluşan resim sergisi ile birlikte büyük beğeni topladı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı ve ardından festivalde öğrenci filmleri yarışması birincisi Kırgızistan Türkiye manas üniversitesi öğrencisi Altınay Adamaliyeve’nın yönetmenliğini yaptığı ‘Kaya’ filmi ile TÜRKSOY’un tanıtım filmi izlendi.

Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Törenine AK Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, TDGF Başkanı ve TDBFF Genel Direktörü Menderes Demir,TGF Başkaı Yılmaz Karaca, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, AVKON Genel Başkanı Şakir Gürel, Öz Finans-İş Genel Başkanı Ahmet Eroğlu, Dr. Yakup Ömeroğlu eşi Havva Ömeroğlu, BHA Genel Müdürü Muhammet Kaçar, Özbekistan Sinemacılar Birlik Başkanı Matyakup Matcanov, Kazakistan Sinemacılar Birlik Başkanı Aday Abeldinov, Azerbaycan Sinemacılar Birlik Başkanı vekili Mubariz Nagiyev, Türk Dünyası Sinemacılar Birliği Başkanı Hocakulu Narlıyev, TDBFF Yurtdışı Direktörü Bayram Bayrammuhammedov’un yanı sıra yönetmen, yapımcı, senarist ve oyuncular ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Festivalimiz ilk günkü heyecanla sürüyor

Törenin açılış konuşmalarından ilkini yapan TDGF Genel Başkanı ve TDBFF Direktörü Menderes Demir şunları söyledi:
“Türk kültür mirasının profesyoneller ve genç nesiller tarafından belgelenmesi ve tanınması/tanıtılması için dokuz yıl önce başlattığımız festivalimizi ilk günkü heyecanla sürdürüyoruz. Tam dokuz yıldır, 7 Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere özerk Türk cumhuriyetleri ve Türk toplulukları için sanatta birlik oluşturmak ve belgeselcilerin sanatsal yapıtlarını sergileyebilmek için farklı coğrafyalarda platformlar oluşturuyoruz. Bu organizasyonlardan birisi, Türk Dünyası Belgesel Film Festivalidir. İmece yoluyla yaptığımız bu festivalimize farklı ülkelerden 21 üniversite ortaklık yapıyor. Bu yıl 9’uncusunu gerçekleştirdiğimiz Türk Dünyası Belgesel Film Festivalimize gönül coğrafyamızdan toplam 300 film müracaat etti. Temaya uygun 147 film ön jüri tarafından izlendi. Uzun, Kısa ve Öğrenci dallarında finale kalan filmler arasından ilk üçe giren filmi duayen jürilerimiz belirledi. Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev beyin Azerbaycan ve Türkiye iki devlet tek millet sözünü sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bey çıtayı yükselterek “Altı devlet tek millet” diyerek Türk Devlet başkanlarının siyasi iradesini ortaya koymuştur. Biz bu siyasi iradenin altını doldurmak zorundayız. Kardeşlik hukukunu güçlendirirsek Türkiye’nin de altı devletin de yönetimine kim gelirse gelsin bu milletin kardeşlik hukukunu bozamaz. Sanatımıza ve kültürümüze elimizden geldiğince katkı sağlamamız gerekiyor. Gayemiz bu. Çalışmalarımızda Üniversiteleri merkeze aldık. Ankara’da Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Ankara Bilim Üniversitesi ve Başkent Üniversitesinde finalist filmlerimizin gösterimlerini yaptık. Önümüzdeki günlerde belgesellerimizi Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Macaristan, Özbekistan, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üniversite öğrencileri ve halk ile buluşturacağız. Festivalimizin kapanışı her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Temmuz Hain Fetö terör örgütünün ihtilal teşebbüsünde şehit olan kahraman Ömer Halisdemir nezdinde tüm şehitlerimize ithaf ederek, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde yapacağız” dedi.

Türk Dünyasının kültürel birikimi dünyaya anlatılıyor
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ise, “Türk dünyasının kültürel birikimini Türklere ve dünyaya anlatmaya çalışan TÜRKSOY çok önemli mesafe kat etti, başarılar elde etti. Her alınan yol geride kalan yolu uzatıyor. Elde ettiğimiz başarı bizi mutlu ediyor ancak bundan sonrası için daha ileri gitmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Bu festival Türk dünyasının binlerce yıllık kadim değerini Türk dünyasına ve dünyaya tanıtıyor. TÜRKSOY olarak bu gibi çalışmalara elimizden gelen desteği geçmişte olduğu gibi bugün de vereceğiz.” dedi.

Birlik ve beraberliğimizi sanatla güçlendiriyoruz

AK Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, “Birlik ve beraberliğimizin sanatla güçlendiği bu güzel organizasyonda emeği geçenleri gönülden kutluyorum. Ödül kazanan tüm sanatçılarımızı da yürekten tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardında ödül almaya hak kazananlara ödülleri programa katılan hazirun tarafından tek tek takdim edildi. Ödül töreni çeşitli TV ve youtube kanallarından ortak olarak canlı yayınlandı.
Bu yıl Festivali yakın bir zamanda kaybettiğimiz Türk dünyasına büyük hizmetleri dokunan kültür sanat insanı Avrasya yazarlar birliği kurucusu merhum Dr Yakup Ömeroğluna itaf edildi.Dr Yakup Ömeroğlu adına Türk dünyası onur ödülü “İstiklal Uğruna İstikbalinden Vazgeçenler” adlı filme verildi. Ödülü merhumun eşi Havva Ömeroğlu takdim etti.
Türk Dünyası Yaşam boyu Onur Ödülü Özbekistanın büyük kültür sanat insanı Özbekistan Sinema Genel Müdürü Şuhrat Rızayev beye verildi.

Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivalinde ödül alan belgeseller

Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivali Uluslararası Uzun Belgesel Yarışması Birincilik Ödülü Bir Gün, 365 Saat / Eylem Kaftan, İkincilik Ödülü Kavur / Fırat Özeler, Üçüncülük Ödülü Bir Orkestranın İzinde / Musa Ak, Hasan Basri Özdemir. Jüri Özel Ödülü Son Enstitücüler / Taşkın Çağatay Yamen, Ön Jüri Özel Ödülü Işığın Hasadı / Esin Özalp Öztürk.

Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivali Uluslararası Kısa Belgesel Yarışması Birincilik Ödülü İyi Ölüm / Hasan Ete, İkincilik Ödülü Buzun Ruhu / Kadir Can Arabacı, Üçüncülük Ödülü Bir Doktor / Alizhan Nasirov / Kırgızistan, Jüri Özel Ödülü Yaren / Mehmet Ali Poyraz.

Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivali Uluslararası Öğrenci Belgesel Yarışması Birincilik Ödülü Kaya (Түркчө) / Altınay Adamaliyeva / Kırgızistan, İkincilik Ödülü Enkaz Altında / Derya Satir, Üçüncülük Ödülü Psikolojik Enkaz / Cem Güzel, Jüri Özel Ödülü Dyad / Aidan Serik / Kazakistan, Jüri Özel Ödülü Sen Gittiğinden Beri / Ayşegül Ongun, Öğrenci Jürisi En İyi Film Ödülü Psikolojik Enkaz / Cem Güzel.

Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivali Dr. Yakup Ömeroğlu Adına Türk Dünyası Onur Ödülü İstiklal Uğruna İstikbalinden Vazgeçenler J. Albay Mümin / Mesut Gengeç.

Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivali Türk Devlet Teşkilatı Modern İpekyolu Turizm Kuşağı Özel Ödülü Sarı Gelin’in Sorağında / Mübariz Nağıyev / Azerbaycan.

Türk dünyası belgesel film festivali imece usulü yapılıyor

Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivalini T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TÜRKSOY,TİKA, YTB, Öz Finans-İş Sendikası destekleri,TRT Avaz, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı, TİMBİT, AVKON, FİYAP, SESAM, üniversiteler, basın kuruluşları proje ortaklığında yapılmaktadır.

Ödül alan filmler 9 ülkede gösterime girecek

Festivalde ödül alan filmler ve finalist filmler Özbekistan,Kazakistan,Kırğızistan,Azerbaycan,Kuzey Makedonya,Bosna Hersek,Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Bosna Hersekte gösterilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu