Gordion Arkeofilm Festivali‘nin ilk gösterimi Ankara Kent Konseyi’nde yapıldı

NİSA NUR BACAK / ANKARA-BHA

Gordion Vakfı tarafından düzenlenen; Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Polatlı Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi (AKK) destekleriyle hayata geçirilen Gordion Arkeofilm Festivali‘nin ilk gösterimi bugün (26 Eylül) Ankara Kent Konseyi‘nde gerçekleşti.

Açılışa, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, E. Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Gordion Vakfı Başkanı ve Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Kadim Koç, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Özsoy, Tohumluk Vakfı Başkanı ve Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Pınar Ayhan, Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Şevket Bülend Yahnici,  Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Ömer Şan, Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa, Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Orhan Kemal Erkılıç, Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri Hicran Koca, Ömer Sarıoğlu, Fırat Aslanbaş, Özgür Cinalioğlu, Murat Akyüz, Alper Bilan, Harun Sakınan ve Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Radyo Televizyon bölümü katıldı.

Açılış konuşmasında Gordion Vakfı Başkanı Kadim Koç, Gordion’un önemine ve Ankara’nın ilk dünya mirası olarak kaydedilmesine vurgu yaptı. Koç, “Gordion, 18 Eylül 2023’te Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi. Bundan sonra omuzlarımızdaki sorumluluk bir kat daha arttı. Bunun fikir babası tabii Gordion Vakfı’nın kurulmasıydı. Tanıtım açısından filmler ile sanatın çok önemli bir rol oynadığını gördük. Sanatın bu gücünü de Gordion Vakfı olarak kullanmamız gerektiğine karar verdik ve film festivali böyle doğdu.” dedi.

“Ankara’nın turizme olan katkısını artıracağız”

Polatlı Belediye Başkanına ayrıca teşekkür eden Koç, “Yıllardır da gerek Gordion gerek Sakarya Meydan Muharebesi konusunda çok büyük yararlılıklar gösterdi ve Polatlı’yı bir marka haline dönüştürmek üzereyiz. İnşallah Ankara’nın da turizme olan katkısını böylelikle bir kat daha arttırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

“Ankara, binlerce yıldır yıllık bir geçmişe uzanan kadim medeniyetlerin, uygar uygarlıkların ve Cumhuriyetimizin beşiği”

AKK Yürütme Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Ömer Şan, Mansur Yavaş’ın ortak akıl çağrısıyla bir araya gelerek sürdürülebilir katılımcılığın öncülüğünü yaptığına ve ilçelerde de devam ettiğine dikkat çekerek festivalin uluslararası önemine değindi. 84 ülkeden 800’den fazla filmin festivalde yer aldığını belirten Şan, “Biz çocukluğumuzda Midas’ın kulaklarını biliyorduk. Şimdi kadim uygarlıkların beşiği Ankara’da, kadim uygarlıkların beşiğinde böyle bir uygarlığın, böyle bir medeniyetin olduğunu en güzel bizler yaşadık, yaşayarak öğrendik.” dedi.

“Gordion’un UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş olması hepimiz için büyük gururdur”

Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Şevket Bülend Yahnici, “Gordion’un UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiyle işler bitmemiştir. İşler şimdi başlıyor” dedi. Yahnici konuşmasında “Ankaralı olarak Gordion un Dünya UNESCO Miras Listesine girmesinden müthiş keyif aldık, haz duyduk. İnşallah bu iş devam edecek. Kadim albaya Ankara Kalesi önlerine çekilen bayrağı teslim ettik. O bayrağı Polatlı müzesine götürdü. Ankara kalesine çekilen bayrak bugün Polatlı müzesinde sergileniyor. Bu da bir gurur vesilesi bizim için.” ifadelerini kullandı.

Yeni tümülüs kazısı müjdesi!

Festivalin ilkini düzenlemenin gururunu yaşadıklarını dile getiren Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, “Şu anda Polatlı’da bir tane tümülüsümüz misafirlerimize açık. Birkaç gün öncesi itibariyle de yeni bir tümülüsün kazısı başlamış durumda. İnşallah zaman içerisinde bunların. Amacımız bunların tamamını da turizme kazandırmak” diye konuştu.

“Amacımız yeni binalar yapmak değil, öncelikli hedefimiz oradaki varlığı korumak”

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Gordion’un Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin heyecan verici bir süreç olduğunu ve bölgedeki varlıkları koruma amacını vurguladı. Yıldızkaya, “Tarihi değerin aslını koruyarak yola devam edeceğiz. Çok güzel projelerimiz var. Hazırlıklarımız tamamlandı. Bunu ilgililerle paylaştık. Şimdi de başladık işlerimize. Tahmin ediyorum önümüzdeki yaz gibi, önümüzdeki yaz gibi Ankara’dan başka yerden gelen misafirlerimiz, yabancı misafirlerimiz çok başka bir Gordion ile karşılaşacaklar. Orada farklı şeyler görecekler, farklı aktiviteler yapabilecekler. Yani sadece geldik, gördük, döndük demeyecekler. Orada zaman geçirecekler, bölgenin tatlarına bakacaklar, kültürünü öğrenecekler, onları görecekler. Biz de ülkemize, şehrimize bir katkıda bulunmuş olacağız.” şeklinde konuştu.

Gordion Arkeofilm Festivali, Ankara’nın tarihi ve kültürel mirasını uluslararası alanda tanıtmayı amaçlıyor.

Program film gösterimleriyle son buldu.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button