Beypazarı Hanlarönü meydanına İncili Tılsım heykeli kondu

Yaşar TONBAK/ ANKARA-BHA

Beypazarı ilçesinin daha öncesi meydanda bulunan havuç heykeli, ilçenin önemli simgelerinden ve tarımda Beypazarı’nın havuç üretimini simgeliyordu.

Havuç heykeli kaldırıldı ve yerine ilçeye ahilik yoluyla kazandırılan gümüş işlemeciliğinin önemli simgelerinden olan ve inanışa göre gelin kızlara takıldığında, nazardan, kem gözden koruduğuna inanılan incili Tılsım heykeli kondu.

Bazı çevreler göre havuç heykelinin durmasının ilçede tarımı simgelediği kaydedilirken, el sanatı olarak sürdürülen ve ahilik geleneği ile ilçeye kazandırılan gümüş işlemeciliği alanda önemli çalışmalar yapıldığı kaydedildi.

Gümüş Tılsım heykeli kondu

İlçenin hanlar önü meydanına Gümüş Tılsım heykeli kondu. Gümüş işleme ustaları, bu durumdan oldukça memnun kalırlarken ilçede gümüş işlemeciliğinde önemli bir yere sahip olduğunu ve çok sayıda kişinin, ustanın bu alandan geçim temin ettiği öğrenildi.

İlçede aylık ve yıl bazında oldukça kilogram ağırlığında gümüşün işlendiğini belirten gümüş ustası Vedat Yılmaz, “Gümüş İncili Tılsım heykeli bence hanlar önü meydanına çok yakışacak. İlçemizde, gümüş işlemeciliği ahilik yoluyla kazandırılmış ve halen sürdürmekteyiz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu