Yeni bir doğal gaz platformu 2026 yılında üretime başlayacak

ANKARA-BHA

Anadolu Ajansı’na konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’de petrol üretimini artıracak yeni keşif hedeflerimiz var açıklaması yaptı. Türkiye’nin enerji ithalatını azaltma çabaları çerçevesinde, yeni bir doğal gaz platformunun 2026 yılında üretime başlayacağını bildirdi.

“Günde 6 milyon metreküp doğal gaz üretim seviyesine ulaşıldı”

Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nda arama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bu sahadan günde 6 milyon metreküp doğal gaz üretim seviyesine ulaşıldığını açıkladı. Bu üretimin, Türkiye genelinde 20 milyon hanelik doğal gaz ihtiyacının yüzde 12-13’ünü karşılamakta olduğu kaydedildi.

Bayraktar, hedeflerinin ilk fazda 10 milyon metreküp üretim kapasitesine ulaşmak olduğunu ifade etti. “Eylül sonunda 7 milyon metreküpün üzerine çıkacağız ama ilk hedefimiz olan 10 milyon metreküpe de 2025’in ilk çeyreğinde ulaşmış olacağız. Bununla beraber yaklaşık 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını artık kendi gazımızdan karşılamış hale geleceğiz. İkinci faz ve üçüncü faz çalışmalarımız devam ediyor. Dolayısıyla bu üretimi de hızlı bir şekilde arttırmamız lazım.” dedi.

“Yeni platform ile üretim kapasitesinin iki katına çıkarılması amaçlanıyor”

Ayrıca, Sakarya Gaz Sahası’nda kullanılacak yeni doğal gaz platformunun Singapur’daki modernizasyon işlemlerinin tamamlandığını belirten Bayraktar, platformun 26-27 Eylül tarihlerinde Türkiye’ye ulaşmasını beklediklerini söyledi.

“Türkiye’nin yurtdışında önemli varlıklara sahip”

Türkiye’nin petrol ve doğal gaz ihtiyacını farklı kaynaklarla karşılamak amacıyla geliştirilen projelere dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’nin yurtdışında önemli varlıklara sahip olduğunu belirtti. Bayraktar, Azerbaycan’daki Hazar Denizi petrol ve doğal gaz kaynaklarındaki ortaklıklarını vurgulayarak, “Azeri-Çırak-Güneşli, uzun süredir birlikte çalıştığımız büyük bir petrol projesi. Şahdeniz projesinde ise yaklaşık yüzde 20 ortaklık payımız bulunuyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Irak’ın Basra bölgesinde üç petrol sahasında ortaklık yaptıklarını ve buradan günlük 15 bin varil petrol geliri elde ettiklerini açıkladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu