Kocaeli Kent Konseyi’nden ‘’Can Dostum” projesi
Kocaeli Kent Konseyi Engelliler Haftası kapsamında engelliler için farkındalık için “Can Dostum” projesini hayata geçiriyor. Proje ile doğal afetler ve yaşamın içinde oluşabilecek dezavantajları kaldırmayı, toplumsal dayanışmanın temel taşlarından biri olan komşuluk ilişkilerini aktif olarak yeniden canlandırılması hedefleniyor.
Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz konuyla ilgili şunları dedi:
“1976 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1981’in Uluslararası Engelliler Yılı Olması kararı aldı. Bu kararın verilmesi için geçen 5 yıl, engellilerin sıkıntılarını, engelli kişilerin olanaklarının nasıl eşitleneceğini ve engellilerin toplumsal yaşamda bütün olanaklardan yararlanmalarını nasıl sağlayacaklarını düşünerek geçirildi. 1982 yılında 3 Aralık tarihi Uluslararası Engelliler Günü olarak kutlanmasına karar verdi. Ayrıca buna ek olarak 10-16 Mayıs’ta üye 156 devletin katılımıyla engelliler haftası olarak kutlanılması kararlaştırıldı.
Dünya sağlık Örgütünün raporuna göre dünyadaki engelli sayısı BİR MİLYARI “1000.000.000” aşmış durumda (DÜNYA NÜFUSUNUN %15’i, yaklaşık her sekiz kişiden biri). Engelli bireylerin ikiyüz milyonu günlük desteğe ihtiyaç duymakta. Engelli bireyler %80i gelişmekte olan ülkelerde ve %56’sı hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamamakta. Dünya sağlık örgütün raporlarına göre neredeyse her bireyin hayatının bir döneminde geçici veya kalıcı engelilik yaşadığı belirtilmekte.
Hal böyleyken bu hafta kutlanacak bir hafta değil engellere farkındalık haftasıdır. Bir milyar nüfusu ile dünyanın en büyük sessiz azınlığını temsil eden insanlar engelli değil engellenendir.
Kocaeli Kent Konseyi konuyla ilgili farkındalık yaratmaya devam ederken; ‘’CAN DOSTUM PROJESİ’’ ile doğal afetler ve yaşamın içinde oluşabilecek dezavantajları kaldırmayı, toplumsal dayanışmanın temel taşlarından biri olan komşuluk ilişkilerini aktif olarak yeniden canlandırmayı hedeflemektedir.
Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ufuk Koçak ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
– [ ] Mental engelli çocukların ailelerine ve komşularına temel ilk yardım, afet ve yangın söndürme eğitimi
– [ ] Engelli (işitsel, görsel, ortopedik, …)bireylere ve komşularına yaşam koçluğu, mentorluk, hitabet, afet bilinci, yangın söndürme ve acil durum haberleşme eğitimleri verilecektir.
Yine bu kapsamda engelli bireylerin yaşam alanları (dolaplar ve kaçış yolları) düzenlenerek gerekli sabitleme çalışmaları yapılacaktır.
Acil durum çantaları hediye edilerek toplumun acil durum çantası edinmeleri için gerekli bilgilendirme yapılacaktır. ( ilk etapta belli sayda bir gruba )
Ülkemiz ve İlimiz birinci derece deprem kuşağındadır. 17 Ağustos 1999 ve 6 Şubat 2023
Kahramanmaraş’ta yaşadığımız depremler birçok konuda hazırlıksız olduğumuzu göstermiştir. Son yıllarda yapılan kentsel dönüşüm ve afet hazırlık programları ile bu sorun büyük ölçüde ortadan kaldırılmaya çalışılsa da birçok konuda eksiklerimiz devam etmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, AFAD (Kocaeli) ve Kocaeli Kent Konseyi olarak konuya farklı bir açıdan bakarak (dezavantajlı gruplar) sorunun en hassas noktasından çözüm bulma gayreti ile ülkenin tamamına örnek olabilecek bu proje hazırlanmıştır. Dezavantajlı grupları afete hazırlarsak kentin tamamını hazırlamış oluruz.
Bu sebeple öncelikle pilot bölge Kocaeli sonrasında tüm illere uygulanması düşünülmektedir.
Mevcut Durum Nedir?
“Herkes İçin Erişilebilir Kentler”
Kocaeli’de ortopedik engelli sayısı 21 bin 892, zihinsel engelli sayısı 19 bin 892, görme engelli sayısı 12 bin 251, işitme engelli sayısı 11 bin 763’tür. Konuşma, ruhsal, otizm, Down sendromlu gibi engelli sayısı ile birlikte toplamda 63 bin 364 kişi mevcuttur. Bu proje kapsamında uygun olan engel gruplarına,ailelerine ve komşularına temel ilk yardım, afet, acil durum haberleşme,yaşam koçluğu ve mentörlük eğitimlerini kapsamaktadır. Kocaeli bölgesinde de doğal afetlere bağlı olarak engelli sayısı küçümsenemeyecek kadar fazladır. Bu proje kapsamında engelli ve özel gereksinimli insanların afet, acil durumlar ve sonrasına hazırlanması amaçlanmıştır.
Misyonumuz Nedir?
Proje; mental, fiziksel, işitsel, görsel engeli olan bireylere, ailelerine ve komşulara afet, acil durumlara hazırlık, hayata olumlu bakarak engelsiz bir dünyayla bütünleşmeyi, sosyal toplumun her alanında bulunmayı, farkındalılık yaratarak engelsiz eğitmenler ile istihdam oluşturmayı planlamaktadır.
Toplum içerisinde yaratıcı ve üretici bireylerin gelişmesi ve değerlendirilmesi için kişinin öz güveninin arttırılması en önemli araçlardan biridir.
AFET EĞİTİM
“Yüz Yüze”
Afet eğitimi kapsamında deprem, sel, yangın ve benzeri durumlarda engelli bireylerin ne yapması gerektiği, oluşabilecek bu koşullarda kendi özel durumlarına göre tedbir almayı, kullandıkları tekerlekli sandalye, ortez, protez, işitme cihazı, görme bastonu… gibi yardımcı veya destek elemanlarının muhafaza edilmesi, korunması ve uygun koşullarda kullanılması eğitimi verilecektir.
Engelli bireylerin yaşam alanlarında bulunan raf veya dolaplar sabitlenerek sarsıntı esnasında devrilme ve çarpmaların önüne geçilerek, acil çıkış planlamaları yapılacaktır. Bu proje kapsamında ayrıca engel gruplarına ve engellilik durumlarına göre adreslerin belirlenmesi; itfaiye, afat, zabıta ve diğer birimlerin herhangi birinin mevcut adreslere gittiklerinde o adreste engelli bulunduğunu ve hangi engel türüne ait olduğunu bilmelerine yarayacak bir veri tabanı oluşturulacaktır. Yine bu kapsamda acil durum ve afet personelinin engel ve engelli konusuyla ilgili yapmaları gereken davranış konuşma gibi eğitimler almaları sağlanacaktır. Konuyla ilgili eğitim alan engelli bireyler bu ve benzeri projelerde aldıkları eğitim ile ilgili bilgilendirme yapmaları sağlanacaktır.
İLK YARDIM EĞİTİMİ
“Bilinçli İlk Yardım Hayat Kurtarır”
Engelli bireyler günlük yaşam hareketleri içinde mevcut uzuv kaybı veya zayıflığı sebebiyle birçok kaza riski ile karşı karşıya kalmaktadırlar (düşme, çarpma, boğulma, …) Bu sebepten dolayı engelli bireylere veya yakınlarına temel ilk yardım eğitimi verilerek karşılaşılabilecek bu tarz kazalarla mevcut durumun daha kötüye gitmemesi ve ilk müdahalenin yapılması açısından önem arz etmektedir. Aynı zamanda temel ilk yardım eğitimi almış engelli veya yakınları toplumda bu tarz yardıma ihtiyaç duyan insanlara da yardım ederek aynı zamanda toplumsal bir farkındalık uyandırmalarını sağlayacak.
YAŞAM KOÇU VE MENTÖRLÜK EĞİTİMİ
“Uçamazsan koş, koşamazsan yürü. Ama ne yaparsan yap ilerlemek zorundasın.”
Proje, sadece afet öncesi ve afet anını kapsamamakta olup bireylerin koçluk/mentörlük yetkinliklerini geliştirmesini hedeflememektedir. Aynı zamanda, afet sonrası psikolojik açıdan kendini kötü hisseden kişilere de yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bireyler, aldıkları eğitimler sayesinde afet sonrası psikolojik destek sağlayabilecek ve bu kişilere rehberlik edebilecektir. Bu sayede, bireylerin kendi duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarına önem verilerek, toplumda daha sağlıklı bireylerin yetişmesi de desteklenmektedir. Bu proje kapsamında, bireylerin karşısındaki kişilere koçluk/mentörlük yapabilmesi ve gereken yetkinlikleri kazanabilmesi için eğitimler düzenlenecek olup; eğitimlerini tamamlayan bireyler belirli bir standardı karşılayarak sertifikalarını alacak ve bu şekilde kendilerini alanında yetkin kişi olarak kanıtlayabileceklerdir. Bu proje; bireylerin kendi gelişimlerine katkı sağlama, başkalarına yardımcı olma etkinliklerini artırmak ve istihdam sağlamak amacıyla hayata geçirilmektedir.
ACİL DURUM VE HABERLEŞME
“Sesim Sesin Olsun”
Bu proje kapsamında afetler sonrasında engelli bireylerin arama kurtarma faaliyetlerine aktif bir şekilde katılabilmeleri için konuyla ilgili gönüllü engelli bireylere amatör telsizcilik ve acil durumda haberleşme eğitimi verilecektir. Bu projeyle toplumdaki engel ve engellilik konusuna bakış açısı değiştirilerek yardım alan değil yardım eden konumuna getirmeyi amaçlamaktadır”