Isparta ticaret ve sanayi odası’nın 1. yıllık başarılı çalışmaları
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Çelik ve yönetiminin 1. yıl dönümünde yapılan başarılı faaliyetler ve hayata geçecek projeler anlatıldı.
BHA-ISPARTA
Metin Çelik, yönetim kurulu başkanı olarak, odalarının ve meclisinin birinci yılını doldurmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Bu bir yıl içinde gerçekleştirdikleri projeleri, şehirlerinin kalkınmasına ve gelişimine katkılarını ve odalarının hedeflerini değerlendirdi.
Çelik ifadelerinde; “
Sayın Başkanlarım, Ticaret ve Sanayi Odamızın Değerli Meclis Üyeleri, Komitelerimizin kıymetli Başkanları, Disiplin Kurulu Üyeleri ve değerli basın mensupları; Hepinizi şahsım ve Yönetim Kurulum adına saygıyla selamlıyorum.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda yönetim ve meclis olarak birinci yılımızı doldurmanın onurunu yaşıyoruz. ‘Yeni dönemi yeni projelerle birlikte aralıyoruz’ diyerek göreve geldiğimiz 1 Ekim 2022 tarihinden bu yana hayata geçirdiğimiz projelerimizin yanı sıra şehrimizin kalkınmasına ve gelişimine katkı sağlamasını düşündüğümüz birçok projede etkin rol oynadık. Bu süreçte şehrimizin iş hacmini geliştirmek, istihdamı ve iletişimi artırmak için hem yerel hem de uluslararası bazda çalışmalar yürüttük.
Isparta ticaretinin öncü ve lider kurumu olarak hedefimiz; üyelerimize ekonomik ve ticari faaliyetlerinin gelişmesi hususunda destek olmak, uluslararası piyasalarda hareket alanlarını artırmalarını sağlamak ve ilimizi marka haline getirerek tanınırlığını artırmaktır.
Çünkü yaşanabilir şehirler ancak güçlü ekonomilerle mümkündür.
Göreve geldiğimizden bu yana sık sık üyelerimizle bir araya geliyoruz. Onların ilettiği sorunları, talepleri ya da fikirleri bizim için çok önemli. Genç, donanımlı, üretmeye ve gelişime açık olan bir ekiple yol yürüyoruz. İlimizin ekonomisine değer katmak, mevcut kazanımlarımızı geliştirmek, yaşadığımız ya da önümüzde sorun teşkil eden konuları çözüme kavuşturmak için gayret ediyoruz. Bir yıllık süreçte ortaya koyduğumuz belli başlı problemlerimiz var, çözümü noktasında da girişimlerimiz var. İnşallah önümüzdeki süreçte daha güzel sonuçlara ulaşabiliriz.
HAYATA GEÇEN PROJELERİMİZ
Seçim döneminde açıkladığımız 11 projeden 5’ini hayata geçirdik. Görev süremizin birinci yılında İhracatı Destekleme Ofisi, Dijital Ticareti Geliştirme ve Destekle Ofisi, Kadın Girişimcileri Destekleme Ofisi, Genç Girişimciler Akademisi ile Proje ve Ar-Ge Destekleme Ofisini kurduk. Bu çalışmalara ilişkin kısa bir bilgi vermemiz gerekirse;
İHRACATI DESTEKLEME OFİSİ ile İlimizdeki ihracatçı sayısının artırılması ve ihracatın tabana yayılmasını amaçlıyoruz. Burada yerli işletmelere ihracat faaliyetlerinde rehberlik ederek ihracat potansiyeli olan sektörleri belirliyor ve gelişimlerine destek oluyoruz. Bu konuda seminerlerimiz yapıldı ve yapılmaya devam edecek. İhracat ile ilgili önümüzdeki günlerde dünyaya açılıyoruz, adı altında seminerlerimiz ve eğitimlerimiz devam edecek.
DİJİTAL TİCARETİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME OFİSİ ise, işletmelere dijital ticaretin fırsatlarını aktaracak ve e-ticaret konusunda danışmanlık hizmeti sunacak. İş dünyasının dijital dönüşüm sürecinde yanlarında yer alarak, online ticaretin yaygınlaşması ve işletmelerin dijital platformlarda daha etkin bir şekilde var olmalarını destekliyoruz. Bu alanda da Sınırları aşıyoruz seminerlerimiz ile önümüzdeki günlerde E- Ticaret eğitimlerimiz devam edecek.
KADIN GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLEME OFİSİ’nde kadın girişimcilerimiz kendi işlerini kurmaları ve proje finansman konusunda destek buluyorlar. Özellikle kadın kooperatiflerimize yönelik olarak kendi markalarını oluşturmaları için güçlenen markalar eğitimleri ile gelecekte karşılarında olacağız.
GENÇ GİRİŞİMCİLER AKADEMİSİ’nde Ispartalı gençlerimizin girişimcilik potansiyelini şehrinizin üniversiteleri ve faaliyet gösteren iş adamları derneklerimizle iş birliği yaparak artırıyoruz. Gençlerimiz böylelikle başlangıç sermayesi ve çalışma alanlarına kavuşmalarını sağlayacağız.
PROJE VE AR-GE DESTEKLEME OFİSİ ile proje bazlı AR-Ge çalışmalarında KOSGEB, BAKA, TÜBİTAK projelerine yönelik de hızlı adımlar atılıyor.
GÜMRÜK ANTREPOSU İÇİN YER TAHSİS EDİLDİ
Özellikle uluslararası taşımacılık yapan firmaların, gümrük işlemlerinde mallarının gümrükte tutulduğu süre boyunca saklanması oldukça büyük önem taşıyor. Gümrükte işlem yapılan ya da evrak hazırlanan malların dış ticaret işlemleri tamamlanana kadar tutulduğu veya kontrollerinin yapıldığı antrepo Isparta’mız için de bir ihtiyaçtı. Bu doğrultuda ihracatçı firmalarımız için Gülbirlik binasının yakınında yer kiralayarak bu sorunu çözüme kavuşturmak noktasında çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam etmektedir.
YURTDIŞI GEZİLERİ
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak yurtdışı fuar organizasyonlarını çok önemsiyoruz. Bu kapsamda KOSGEB desteğiyle Özbekistan’ın Taşkent şehrinde düzenlenen Uzbuild 2023 fuarına ve Almanya’nın Neumünster şehrinde düzenlenen Nordbau 2023 Yapı ve İnşaat Fuarına kalabalık heyetlerle katılık. Yine Borsamız ile birlikte Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen Tarım Fuarına katılım sağladık. İkili görüşmelerin yapıldığı, yeni işbirliklerinin kurulduğu, yeni teknolojilerin ve gelişmelerin yakından görüldüğü bu gezilerimiz firmalarımız açısından oldukça verimli geçti. Yurtiçinde de birçok fuar organizasyonuna katılım sağladık. Bu tür organizasyonlar yenilikleri görmemiz açısından da büyük önem taşıyor. Bu nedenle hem yurtiçi hem de yurtdışı gezilerimize devam edeceğiz.
Bu aşamada 4-7 Aralık tarihlerini kapsayacak şekilde Dubai’de düzenlenecek olan yapı ve inşaat fuarına katılım için çalışmalarımız devam etmektedir.
Fuarlara katılım sağladığımız gibi ilimize alım heyetlerinin gelmesi noktasında da çalışmalar yapmaktayız. 04 Şubat 2023 Tarihinde Güney Kore’den ve 24 Nisan 2023 Tarihinde Çin’den gelen alım heyetleri ile kozmetik sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizi bir araya getirerek ikili görüşmelerin gerçekleşmesini sağladık.
TOGG ARACIMIZ TESLİM ALINDI VE TRUGO ŞARJ İSTASYONU KURULDU
Geçtiğimiz aylarda 81 ilden oda ve borsa başkanımız bir kura çekimi gerçekleştirdi. Biz de Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak kura çekimi neticesinde yerli ve milli aracımız TOGG’u teslim aldık. Yine yerli otomobilimiz TOGG’un kendi kuruluşu olan TRUGO elektrikli otomobil şarj istasyonunun kurulumunu Odamız hizmet binası önünde tamamladık. 180 kW ve üzeri cihazlarla tüm elektrikli araç kullanıcılarına hizmet sunmayı hedefleyen TRUGO, bir bataryanın doluluk oranının 30 dakikadan daha kısa sürede yüzde 20’den yüzde 80’e ulaşmasını sağlıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme trendine uygun olarak yapılan bu adım ile ilimizdeki elektrikli araç kullanıcılarına da fayda sağlamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.